Basenji

Livlig, självständig, pratglad och gillar aktiviteter

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland
Centralafrika
Hemland
Storbritannien
Hundtyp
Sällskapshund, jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Medel

Allmänt

Dagens basenji är i första hand en sällskapshund, men i de inre delarna av Afrika används rasen än i dag som jakthund, i första hand för att driva vilt in i fällor. Numera kan man tävla i lure coursing, en simulerad harjakt, vilket snabbt blivit populärt. Men det är en hundras som också har en mycket bra spårförmåga. 

Om du funderar på basenji:

  • Var beredd att behöva lägga ner mycket tid på träning; träna inkallning, vänj valpen tidig att möta olika människor, djur och miljöer.
  • Den behöver regelbunden aktivitet, t.ex. lydnadsträning, spår, agility och trivs bäst i en aktiv familj.
  • Rasen har stort frihetsbehov, är rolig, påhittig och självständig. 
  • Tikarna löper bara en gång per år och nästan alla valpar föds i november–januari.
  • Rasen har en stark flockkänsla och älskar närhet varför ensamhetsträning bör startas tidigt.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Svenska Basenjisällskapet Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Basenji är en medelstor hund av spetstyp, 40–43 cm i mankhöjd och vikt är 9,5–11 kg. Pälsen är kort och silkeslen och finns i flera färgvarianter, svart och vit, röd och vit, trefärgad och brindle och vit. Den ska ha vita tassar, vit svansspets och vitt bröst. Röd och vit är den vanligaste färgen.

Skötsel

En basenji har en mycket kort, lättskött päls. Man sköter den med lätthet själv och det tar nästan ingen tid alls in anspråk. Rasen är renlig av sig och kan putsa sig som en katt. 

Hälsa

Det är en frisk hundras som ofta blir 12-15 år gammal. Några rasbundna sjukdomar finns som finsn är ”basenjiretinopati” (sjuklig förändring av hundens näthinna) och fanconis syndrom (njurarna fungerar inte normalt). För den senare finns ett DNA-markörtest. Rasklubben arbetar aktivt med hälsofrågorna.

Egenskaper och mentalitet

Basenji kan inte skälla men är inte stum och när den blir glad utbringar den ett joddlande läte. Detta ska inte förväxlas med en morrning. Den är att betrakta som en livlig hundras men som gärna kelar och ligger nära sin ägare. Den är självständig men ändå tillgiven och alert. Gentemot främlingar kan den vara reserverad.

Rasen har ett medfött mycket stort viltintresse. Man måste därför träna mycket inkallning redan i unga år och alltid se till att man är på behörigt avstånd från biltrafik och andra faror innan man släpper sin hund. Den är en mycket duktig jägare och kan med lätthet fånga ett byte. Detta får man inte glömma som ägare. 

Historik

Basenjin är troligen en av världens äldsta hundtyper. I pyramiderna finns avbildningar av en mindre, spetsliknande hund med en klocka runt halsen. Denna klocka anses vara ett bevis för att det verkligen är en basenji, eftersom det är den enda hundras som inte kan skälla. I centrala Afrika kan man hitta klockförsedda basenji än i dag och här används klockorna för att jägarna ska höra var hunden är under jakten. Rasen upptäcktes i slutet av 1800-talet i Kongo och försök gjordes att ta den till England, men inte förrän 1936 överlevde den i västvärlden.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15