Bichon frisé

Glad och lättlärd med mycket päls

Fakta

Rasgrupp
Grupp 9, Sällskapshundar
Ursprungsland
Frankrike och Belgien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Lite större
Pälsvård
Mycket
Storlek
Lite

Allmänt

Rasen är en utpräglad sällskapshund, glad, och lättlärd och angelägen om att vara sin ägare till lags. Den kräver måttligt med motion, men tackar inte heller nej till skojig aktivering. En bichon frisé passar bra till en oerfaren hundägare. Rasen passar även bra med barn, men föräldrar bör som alltid tänka på att en hund, oavsett ras, inte är någon leksak.

Om du funderar på bichon frisé:

  • Det tar tid att ha hund och det är också viktigt att den inte lämnas ensam alltför långa stunder.
  • En bichon frisé kräver mycket pälsvård och det är viktigt att man är införstådd med det.
  • Var noga med att välja en uppfödare som hjälper dig och som följer avelsrekommendationer.
  • Låt valpköpet ta tid, besök och prata med olika uppfödare och andra bichonintresserade.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Dvärghundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Bichon Frisé Ringen Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är en dvärghund med max 30 cm i mankhöjd. De speciella kännetecknen för rasen är de tre svarta prickarna; de runda mörka ögonen och den svarta nostryffeln, som tillsammans bildar en triangel. Pälsen som är vit och silkeslen, klipps på kroppen för att framhäva hundens proportioner och huvudet rundklipps för att framhäva de vackra ögonen.

Skötsel

Pälsvården är krävande och det är viktigt att vara införstådd med att det tar tid att sköta en bichon frisé. Hunden ska kardas och kammas varje dag, samt badas ungefär var fjortonde dag. Efter att hunden badats ska den fönas torr och samtidigt ska pälsen kardas, så att den blir rak. Skötseln tar i snitt två timmar per vecka, utöver tiden för badning och föning. Beroende på pälskvalitet bör hunden klippas ungefär var sjätte vecka. En av rasens fördelar är att den inte fäller.

Egenskaper och mentalitet

Bichon frisé är positiv och glad och gillar att vara med på det mesta. Det härliga temperamentet är ett av rasens signum.

Hälsa

Bichon frisé ligger på en medelnivå, jämfört med alla raser, när det gäller skadestatistik för veterinärvård. I rasen finns olika katarakter (ögonsjukdom), för mer specifika diagnoser och avelsrekommendationer, se rasklubbens hemsida. Klåda och allergier förekommer, samt problem med rinnande ögon. Det gäller att i första hand se till att föräldrarna är friska och sunda. För registrering krävs att föräldrarna har känd (palpatorisk) knäledsstatus avseende patella (lösa knäleder) före parning. För avelsrekommendationer avseende knäledsstatus för patella, se rasklubbens hemsida.

Historik

Bichon frisé härstammar från rasen bichon teneriffe. På 1400-talet tog spanska sjömän med dessa hundar till Teneriffa och därifrån fick de följa med på resor. Rasen blev sedan populär vid renässanshoven och därefter var den en uppskattad luffar- och cirkushund. Bichon frisé är formellt sett en relativt ung ras och den första rasstandarden kom 1933. Det stora uppsvinget för rasen kom då den presenterades klippt, eftersom detta framhävde både de vackra proportionerna och rasens uttrycksfulla ögon. 1976 kom de första exemplaren av rasen till Sverige.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15