Briard

Livlig, lättlärd och långhårig arbetskamrat

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Frankrike
Hundtyp
Vallhund, brukshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Medel
Storlek
Medelstor

Allmänt

Briard är en brukshund och en lättlärd samt lyhörd arbetskamrat. Den lämpar sig som tjänstehund så väl som för hundsporterna lydnad, sök, spår, agility med flera. I övriga Europa ser man även många som tränar och tävlar i bruksgrenen skydds. I bland annat Frankrike används briard fortfarande som vall- och vakthund. Det är en mycket bra allroundhund.

Om du funderar på briard:

  • Briard har fortfarande de ursprungligliga egenskaperna ´som en vakt- och vallhund behövde, vilket en ägare måste vara medveten om. 
  • Den är en stor och livlig hund som behöver aktiveras för att må bra.
  • Rasen behöver en vänlig och konsekvent ägare
  • Den är viktigt att rasen får socialisering och miljöträning under uppväxten.
  • En briard kräver en del pälsvård.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Brukshundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är en kraftfull och rörlig hund. Mankhöjd för hanar är 62–68 cm och för tikar 56–64 cm. Färgen är enfärgad och den fawnfärgade briarden har en varm ton. Svart, fawn och grått är vanligast förekommande.

Skötsel

Briarden har en tät och torr, lite gethårsliknande päls som är minst 7 cm lång. Pälsen ska varken klippas eller trimmas men bör borstas och kammas igenom ordentligt en gång per vecka. Rasen fäller inte men på grund av den långa pälsen får man räkna med att den drar in en del barr, sand, gräs med mera.

Egenskaper och mentalitet

En briard är trogen och lojal mot sin familj, tycker om att hålla sin flock samlad och har en utpräglad revirkänsla. Det gör den till en följsam hund som inte brukar vilja ge sig ut på egna äventyr. Det är absolut ingen "soffpotatis” utan en aktiv och livlig hund som behöver få arbeta på ett eller annat sätt. Allmänt anses den tillhöra de hundraser som mognar sent i livet. Det krävs därför lite extra tålamod, glimten i ögat och en viss envishet från dess ägare de första åren.

Hälsa

Höftledsdysplasi, HD, och magomvridning förekommer. Nattblindhet (ögonsjukdom) upptäcktes för några år sedan, men detta är inget problem längre.

Historik

Briard har lång tid tillbaka använts till att valla och vakta får- och boskapshjordar i Frankrike. Med sin storlek och styrka var den väl rustad för möten med vargar och andra inkräktare, även tvåbenta. Efter franska revolutionen på 1700-talet kom hundtypen till stor nytta då de grevliga domänerna delades upp i små oinhägnade jordstycken. Under de båda världskrigen användes rasen av franska armén som ammunitionsbärare och i tjänst för Röda korset.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15