Ceskoslovenský vlciak

Lojal, alert, krävande och duktig i spårarbete

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland
Tjeckoslovakien
Hemland
Slovakien
Hundtyp
Vallhund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Ceskoslovenský vlciak ska vara temperamentsfull, mycket aktiv, ha god uthållighet och vara lättlärd med snabba reaktioner. Rasen ska vara orädd och modig. Den ska vara misstänksam men visa mycket stor lojalitet gentemot sin ägare. Rasen är ovanlig i Sverige.

Om du funderar på ceskoslovenský vlciak:

  • Rasen vaktar och kan vara misstänkamma mot okända. Detta ställer höga krav på såväl uppfödare som hundägare. 
  • Den behöver regelbunden mental träning och fysisk aktivitet.
  • Det är en hund som kräver en erfaren ägare.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är minst 65 cm och tikar minst 60 cm. Vikten är för hanar minst 26 kg och tikar 20 kg. Färgen är gulgrå till silvergrå med ljus mask och ska i övrigt likna vargen i kroppsbyggnad och rörelser.

Skötsel

Ceskoslovenský vlciak ska ha en rak och tät päls, där den täta vinterpälsen tydligt skiljer sig från den tunnare sommarpälsen. Pälsen fälls normalt två gånger per år. Den är lättskött men borstas och badas vid behov. 

Egenskaper och mentalitet

Ceskoslovenský vlciak kan genom sitt ursprungliga användningsområde förväntas ha stark vaktinstinkt och stor misstänksamhet mot främmande personer. Detta medför ett särskilt ansvar för såväl uppfödare som hundägare. Ett gott råd är att skaffa kunskap om föräldradjurens mentala egenskaper t ex genom att träffa dem i deras vardagsmiljö och ta del av resultat från mentalbeskrivningar.

Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, där man uppmärksammar den specialla mentaliteten.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Med början från år 1955 till 1965, genomfördes ett avelsprojekt att korsa schäfer med karpatisk varg. Målet var att kombinera schäferns bruksegenskaper med delar av vargens egenskaper. En stor del av avkommorna användes därefter för fortsatt avel. År 1982 erkändes ceskoslovenský vlciak som nationell hundras av dåvarande Tjeckoslovakiens avelsförbund. Numera har Slovakien avelsansvaret.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15