Chinese crested dog

Gladlynt och elegant sällskapshund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 9, Sällskapshundar
Ursprungsland
Kina
Hemland
Storbritannien
Hårlagsvarianter
Hårlös med huvudtofs (crest) och pälsad (powder puff)
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medelstor
Storlek
Lite större

Allmänt

Rasen lämpar sig mycket bra som sällskapshund. Den förekommer framförallt på utställning, men den tycker också om olika former av aktiviteter såsom agility och freestyle. Även på lydnadsprov och i bruksgrenar av olika slag har rasen visat framfötterna.

Den förekommer i två olika varianter; en naken och en pälsad (powder puff). Båda varianterna kan födas i samma kullar och tävlar på utställning i samma konkurrens. Den pälsade kan inte få nakna valpar om man parar med en annan pälsad individ.

Om du funderar på chinese crested dog:

  • Få en utbildning av uppfödaren i skötsel av valpens hud/päls.
  • Välj en uppfödare som har kunskap om rasen.
  • Be att få se valpen otrimmad före köp, då det finns olika hårighetsgrader på den nakna. 
  • Rasen behöver normal fostran och är inte så bräcklig som man kan tro.
  • Båda föräldradjuren bör vara ögonlysta enligt rasklubbens rekommendationer.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Dvärghundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Chinese Crested Club Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 28–33 cm och tikar 23–30 cm. Vikten kan variera. Alla färger är tillåtna. Den pälsade varianten ska ha en slöja av lång päls, medan den nakna ska ha hår endast på huvud, svans och tassar. Huden ska vara mjuk och smidig. Rörelserna ska vara flytande och eleganta. Tandstatusen skiljer sig mellan den pälsade och den nakna varianten. Den pälsade ska ha ett komplett, vanligt saxbett. På den nakna varianten saknas ofta tänder och canintänderna (huggtänderna) är konformade och något riktade framåt.

Skötsel

Både den nakna och den pälsade varianten bör badas en gång i veckan. Detta för att den nakna huden ska hållas ren och för att hindra att pälsen tova ihop sig hos den andra varianten. Den pälsade får ofta en period när pälsen blir något besvärlig och kan då behöva badas lite oftare. Man ska efter bad av den pälsade föna den torr och reda ut pälsen. Borstning mellan baden är sällan nödvändig. Huden hos den nakna varianten kan vid behov smörjas in så den blir mjuk, och eventuellt även skyddas för väder och vind.

Egenskaper och mentalitet

Rasen ska vara gladlynt och aldrig ilsken. 

Hälsa

Det har förekommit en del ögonproblematik, vilket rasklubben arbetar mycket med. Procentuellt är det en liten del av hundarna som är drabbade. På unga hundar kan den nakna varianten drabbas av en del acne och på denna variant förekommer ofta avsaknad av flera tänder. 

Historik

Rasens ursprung är något oklart liksom släktskapet med andra hårlösa raser. Hårlösa hundar lär ha funnits i Kina redan under Han-dynastin (206 f.Kr–220 e.Kr.) och hundtypen beskrivs i kinesisk litteratur på 1400-talet. Chinese crested dog ställdes ut i Storbritannien i slutet av 1800-talet men försvann sedan. På 1960-talet återintroducerades rasen från USA där ett fåtal uppfödare hållit rasen vid liv. De första hundarna importerades till Sverige 1972.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15