Engelsk springer spaniel

Ädel, aktiv och elegant fågelhund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Jakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Medel

Allmänt

Engelsk springer spaniel är en stötande och apporterande fågelhund. Den skall söka av området framför jägaren, markera och stöta upp vilt samt apportera det. Rasen används huvudsakligen till fågeljakt samt vid jakt på vildkanin och hare. Arbetslusten, följsamheten och viljan att vara till lags gör den till en utmärkt hund för många olika tävlingsgrenar såsom viltspår, lydnad, bruks, agility, freestyle och rallylydnad med flera. Rasen är en väl fungerande sällskapshund för den aktiva familjen.

Om du funderar på engelsk springer spaniel:

  • Rasen är en aktiv, livlig hund som förutom regelbunden motion också behöver aktiveras mentalt för att bli en harmonisk hund.
  • Valpkullar på rasklubbens valpförmedling uppfyller klubbens uppsatta regler på meritering och hälsa hos föräldradjuren.
  • Sök dig till en uppfödare som har en målsättning med aveln som motsvarar de ändamål du vill ha din hund till.
  • Den är ofta valpig och barnslig ganska länge, och kräver konsekvent uppfostran redan i valpstadiet.
  • Rasen kräver en del pälsvård och trimning.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Engelsk springer spaniel är den största av de brittiska spanielraserna. Den ska vara symmetrisk, kompakt, stark, glad och aktiv. Mankhöjd är ca 51 cm för både hanar och tikar. Pälsen ska vara tät, rak och ge gott skydd för väder och vind, utan att vara grov. Måttligt med päls på öron, framben, kropp, lår och bakben. Färgen är brun och vit eller svart och vit, med eller utan tantecken.

Skötsel

Pälsen behöver klippas och trimmas men det är inte värre än att alla kan lära sig att sköta den själv till vardags. På de flesta hundar räcker det med att borsta igenom pälsen en gång per vecka och bada hunden när det behövs. Öronen skall hållas kortklippta på insidan för att förhindra öronproblem. Trimning och klippning ska göras ordentligt minst fyra gånger per år beroende på pälsmängd och kvalité. Pälsen på tassarna och insidan av öronen bör klippas oftare.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är glad, snäll och vänlig. Den ska vara följsam, nyfiken och orädd, ha stor arbetslust och vilja vara sin förare till lags. En engelsk springer spaniel fungerar, med rätt uppfostran, utmärkt ihop med både människor, hundar och andra djur.

Hälsa

Engelsk springer spaniel är en i huvudsak frisk ras. Den fordrar regelbunden pälsvård och om öronen inte sköts kan det medföra vaxproppar och svampinfektioner. Rasklubben förordar att avelsdjur ska vara ögonundersökta, utan anmärkning, inom ett år före parning. Detta för att undvika att avla på hundar med ögonsjukdomar, som till exempel PRA, katarakt och RD. Rasen har få problem med höftledsdysplasi (HD).

Historik

Rasen är av gammalt ursprung och den äldsta av de engelska fågelhundarna. Den användes ursprungligen för att finna och stöta upp villebråd vid jakt med nät, falk eller hundar av rasen greyhound. Man övergick senare till att låta spanieln stöta vilt framför bössan och sedan apportera viltet. I början av 1800-talet utvecklades en särskild linje av spaniel, som blev grunden till rasen. 1902 erkändes den som ras i England och 1982 bildades Springerklubben, som är rasklubb för engelsk springer spaniel i Sverige.

Inom rasen har det länge funnits två varianter. Den mer ursprungliga ”jaktspringern” som framgångsrikt avlats uteslutande för jakt i över hundra år och en modernare variant som är mer anpassad för utställning men samtidigt kan fungera som jakthund och till diverse hundsporter. Den senare varianten dominerar i antal i Sverige.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15