English toy terrier

Livlig, modig och aktiv kompis.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Lite större
Pälsvård
Lite
Storlek
Lite

Allmänt

I första hand är rasen en ren sällskapshund och den lämpar sig utmärkt till det moderna stadslivet på grund av sin storlek och renlighet. Det gälla skallet fungerar bra som alarm och gör den till en bra och vaksam familjehund. Det är en intelligent, glad, vaken och sportig liten kompis som vill följa med dig överallt, förutom när det regnar då den helst stannar hemma.

Om du funderar på english toy terrier:

  • Det är en aktiv och energisk hund som orkar mycket och vill följa med överallt.
  • Pälsen är kort och tunn. Ett värmande täcke eller tröja är därför att rekommendera vid kall väderlek.
  • Den besitter lite för stort mod ibland, och det är en god idé att vara försiktig så att den inte skadar sig.
  • Den är vänlig mot sin familj och bekanta och vaktar dem gärna. Det kan ta en stund för den att acceptera främlingar.
  • Om smådjur såsom möss, hamster och marsvin finns i familjen måste man vara försiktig då hunden kan se dom som byte.

 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Terrierklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är ädel och finlemmad, men ska aldrig ge intryck av att vara spenslig eller klen. Den rör sig elegant, med framåtdrivande, spänstiga steg. Dess ädelhet påminner om ett fullblod. Färgen är svart med tan-tecken och pälsen skall vara tät, slät och blank. Mankhöjden är ca 25–30 cm och vikten är ca 2,7–3,6 kg. Ett karaktäristiskt drag är dess öron som har formen av en ljuslåga. Öronen är något spetsiga, tunna, högt ansatta och sitter lagom tätt och är riktade framåt.

Skötsel

Pälsen är mjuk och blank och kräver ett minimum av pälsvård. Avsaknaden av underull gör dock att den fryser lätt.

Egenskaper och mentalitet

Undantaget individuella skillnader, beskrivs rasen av sina ägare som riktiga optimister, nyfikna, aktiva och orädda. De tycker mycket om att få vara med och göra saker (agility, tricks, långa promenader när det inte är kallt). Rasen hittar på mycket bus. Aggressivitet är mycket sällsynt. Den är smidig och har bra balans. Rasen är en tillgiven, vänlig och mycket omtyckt kompis.

Hälsa

English toy terrier lever generellt ett långt och friskt liv, uppskattningsvis 11–13 år. Enstaka individer har blivit upp till 16 år gamla

Historik

Den har sitt ursprung i black and tan terriern. Fram till 1960 var rasen i sitt ursprungsland känd under namnet miniature black & tan terrier. Rasens namn ändrades av engelska kennelklubben 1962 till english toy terrier (black and tan). Rasen har varit trogna följeslagare i så väl det brittiska som norska kungahuset, och hos en lång rad av brittiska hertigar och grevar. Rasens historiska bakgrund som gryt-, rått- och knähund berättar om en oslagbar anpassningsförmåga.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15