Eurasier

Självsäker, lugn och trofast hund av spetstyp

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Tyskland
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Medel

Allmänt

Eurasier är en robust hund med ett okomplicerade sätt och bra anpassningsförmåga vilket gör den till en värdefull familjemedlem. Den hänger gärna med sin familj på alla aktiviteter utan att kräva lika mycket som en brukshund. Den har en tjock päls som är väl anpassad till ett aktivt liv. Eurasier är en sällskapshund.

Om du funderar på eurasier: 

  • Den är lojal och trofast familjehund
  • Rasen kan vara reserverad mot främlingar och bör därför socialtränas tidigt för att bli öppen och tillgänglig.
  • Pälsen tovar inte, men den fäller ur hela sin underull en eller ett par gånger om året.
  • En eurasier hänger gärna med sin familj på alla aktiviteter utan att kräva lika mycket som en brukshund.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Svenska Eurasierklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen ska vara en harmoniskt byggd, medelstor hund av spetstyp med upprättstående öron. Även om pälsen är tjock och kraftig är den inte längre än att kroppens kontur fortfarande är väl synlig. Benstommen ska vara medelgrov.

Alla färger och färgkombinationer finns men enligt rasstandarden är helvit, vitfläckig och leverfärg inte tillåtet. Tungan kan vara rosa, blå eller blåfläckig. Mankhöjd för hanar är 52–60 cm och tikar 48–56 cm. Vikt för hanar är 23–32 kg och tikar 18–26 kg.

Skötsel

Den kräver ingen större omvårdnad men gärna en genomborstning någon gång i veckan. Pälsen tovar inte, men den fäller ur hela sin underull en eller ett par gånger om året och behöver då borstas oftare. Badas efter behov, ett par gånger om året.

Egenskaper och mentalitet

Eurasier är en självsäker, lugn och stabil hund. Den är vaksam och uppmärksam utan att vara skällig. Den kan vara reserverad mot främlingar, vilket innebär att hunden kan backa och inte genast vilja ta kontakt. Men genom att träna valpen att träffa olika människor och miljöer får man oftast en öppen och tillgänglig hund. Eurasier har mycket lätt för att lära men är inte någon brukshund.

Hälsa

Inga kända rasbundna sjukdomar finns. Höftledsdysplasi, HD, förekommer.

Historik

Rasen tillkom så sent som på 1960-talet i Tyskland för att få fram en medelstor, vacker europeisk spetshund med tilltalande färger och med en speciell mentalitet. Detta åstadkom man genom att para raserna keeshond (tysk spets/wolfspitz) och chow chow. Avsikten var att chow chow skulle nedärva sin enmanshundskaraktär och keeshond sin anatomiska sundhet och avelsduglighet vidare. Därefter parade man in samojed. Då fick rasen en större elegans i kroppsbyggnad och rörelsemönster. 1973 blev eurasiern erkänd internationellt. 1994 kom den första eurasiern till Sverige.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15