Golden retriever

Vänlig och aktiv med stor passion för vatten

Fakta

Rasgrupp
Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Jakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Golden retrieverns ursprung som apporterande fågelhund gör den till en arbetande ras. Idag är den en allroundhund som lämpar sig väl både som jakthund eller sällskapshund i ett aktivt hem. De goda egenskaper som karaktäriserar golden retrievern som jakthund har även gjort den uppskattad i många andra sammanhang, till exempel som brukshund eller familjehund. Den ska vara samarbetsvillig, lyhörd och vänlig, med utpräglad apporterings- och arbetslust.

Om du funderar på golden retriever:

  • Fundera igenom om du har tid och ork att ge din golden ett aktivt och innehållsrikt liv.
  • Olika uppfödare har skilda specialiserade avelsmål som kan stämma mer eller mindre bra in på de förväntningar som du har på din hund.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Spaniel och Retrieverklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Golden retrieverklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Golden retriever ska vara symmetriskt byggd, välbalanserad, kraftfull och aktiv med flytande rörelser. Rasen ska utstråla sundhet och ha ett vänligt uttryck. Mankhöjd för hanar är 56–61 cm och för tikar 51–56 cm.

Skötsel

Pälsen ska vara slät eller vågig med tät, vattenavvisande underull. Den är riklig på bland annat halsen, svansen och baksidan av låren. Pälsen är relativt lättskött, men behöver borstas särskilt vid fällning.

Egenskaper och mentalitet

En typisk golden retriever är följsam och utåtriktad med en medfödd arbetsförmåga och apporteringslust. Den ska vara vänlig, tillitsfull och ha självförtroende. En golden mognar förhållandevis sent, både fysiskt och mentalt. Det är en social hund som gärna vill spendera tid med sin familj. I egenskap av apportör är att få bära föremål förenat med lycka för de allra flesta golden. De har dessutom ofta en stor passion för vatten – både rent och smutsigt!

För att hitta den lämpligaste hunden för dig är det viktigt att först tänka igenom vad du vill ha din hund till. Uppfödare har skilda specialiserade avelsmål som kan stämma olika bra in på de förväntningar som du har på din hund. En indikation på vad man kan förvänta sig av hunden är vilka meriter (till exempel resultat från jaktprov eller utställning) dess föräldrar har. När du hittat rätt uppfödare gäller det att du försöker vara ärlig och uppriktig om vem du är, så att uppfödaren kan hjälpa dig i ditt val av valp.

Hälsa

Rasen räknas allmänt som en frisk och sund ras. Många individer blir över 10 år. Visserligen förekommer ett antal ärftliga sjukdomar i rasen, men de flesta med låg frekvens.

Historik

Golden retriever härstammar från gränstrakterna mellan England och Skottland där den avlades fram under senare delen av 1800-talet. Jägarna behövde en apportör som kunde söka rätt på fågel och småvilt som fälldes under jakterna. Hunden skulle kunna växla mellan aktivitet och passivitet, och arbeta obehindrat både på land och i vatten. Dessutom behövde den kunna samarbeta väl med sin förare och arbeta ihop med andra hundar.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15