Gos d'atura catalá

Aktiv, energisk mångsysslare

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Spanien
Hundtyp
Vallhund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Medel

Allmänt

En gos d'atura catalá vill leva ett aktivt liv och nöjer sig inte med att ligga på soffan och gå ett varv runt huset. Det är en mångsidig hundras som kan delta i de flesta hundsporter såsom olika bruksgrenar, vallning, viltspår, agility, lydnad, rallylydnad och freestyle. De gillar aktivitet och glada upptåg! 

Om du funderar på en gos d'atura catalá:

  • Det tar både tid och engagemang att äga en gos d´atura catalá.
  • Den kräver en del pälsvård och den tar med sig lite av naturen in efter promenaden.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund, då kommer ni trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för och får nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Gos d'atura catalá är en lurvig, långhårig ras. Mankhöjd för hanar är 47–55 cm och för tikar 45–53 cm. Vikten är ca 19–22 kilo. Färgen är en blandning av fawn, sobel, kastanjebrun, grått och black and tan.

Skötsel

Trots att det är en långhårig ras är pälsen lättskött och det räcker ofta bra med en ordentlig genomkamning per vecka i vuxen ålder. Pälsen kräver ingen klippning eller trimning.

Egenskaper och mentalitet

Det är en aktiv ras av vallhundstyp som gärna arbetar tillsammans med sin ägare och familj. De fungerar utmärkt som sällskaps- och familjehundar men har ett behov av att få utlopp för sin energi och intelligens. Det finns en del vaktinstinkter kvar som man bör vara medveten om vid köp av en gos d'atura catalá. De är lättlärda men också självständiga och tar gärna egna initiativ.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är litet och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Rasen härstammar från den katalanska delen av Pyrenéerna i Spanien och har mycket gamla anor som vallhund och boskapsvaktare. Den erkändes officiellt som hundras 1929 och kom till Sverige 1997.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15