Griffon nivernais

Drivande jakthund med vilja av stål

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Frankrike
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Griffon nivernais är en drivande jakthund, som huvudsakligen används vid jakt på vildsvin.

Om du funderar på griffon nivernais:

  • Rasen är en jakthund specialiserad på vildsvin.
  • Få individer föds. Var beredd på att få vänta på valp.
  • Många hundar importeras från Frankrike.
  • Om den får tillfälle att jaga fungerar den bra som familjehund.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 55–62 cm och för tikar 53–60 cm. Pälsen är lång, lurvig och raggig. Pälskvalitén är sådan att ingenting fastnar i den. Färgen är olika nyanser av rått- eller vildsvinsfärgad med tanteckning i ljusare nyans. Pälsen ska alltid ha svärtade hårtoppar.

Skötsel

Pälsen är lättskött och badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är en mycket modig jakthund utrustad med en vilja av stål. Rasen är en utpräglad jakthund. Om den får tillfälle att jaga fungerar den bra som familjehund. 

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få. Det finns inga kända rasbundna sjukdomar.

Historik

Rasen antas härstamma från de jakthundar från Ségus (i Lourdes) som gallerna hade. Senare återskapade man rasen med hjälp av hundar från Nivernais och gav den namnet griffon nivernais. I slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet korsade man in grand basset griffon vendéen, foxhound och därefter otterhund för att få fram griffon nivernais så som den ser ut idag. Rasklubben bildades år 1925.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15