Grosser schweizer sennenhund

Lojal bjässe som gillar att dra vagn

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Schweiz
Hundtyp
Boskapshund, vakthund, gårdshund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Spår, sök och drag är utmärkta sysselsättningar för en grosser schweizer sennenhund. Svenska Sennenhundklubben har utformat ett drag- och arbetsprov utifrån rasens ursprungliga arbetsområde när den drog en vagn med till exempel mjölk till ortens mejeri. Hundarna älskar att dra pulkor och kärror. Träning med enformiga moment som upprepas gång på gång är inte rasens starka sida.

Om du funderar på grosser schweizer sennenhund:

  • Du bör helst ha tidigare hundvana om du ska äga och uppfostra en grosser schweizer sennenhund.
  • På grund av rasens ursprungliga vaktbeteende behöver valpen socialtränas.
  • Den är en storvuxen ras som behöver ordentligt med motion varje dag. Valpar och unghundar ska motioneras med försiktighet.
  • Rasen är en utmärkt familjehund.
  • Den trivs bäst när den får vara med sin familj och passar inte till att vara ensam mycket.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Sennenhundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

En stark och muskulös hund med kraftig benstomme. Mankhöjden för hanar är 65–72 cm och för tikar 60–68 cm. Trots sin storlek och tyngd är rasen uthållig och rörlig. Könsprägeln är tydlig. Pälsen har ett medellångt täckhår och tjock, mörkgrå till svartfärgad underull. Färgen är svart (grundfärg) med rödbruna och vita tecken.

Skötsel

Pälsen är enkel att sköta. Vanligast fäller hunden två gånger per år.

Egenskaper och mentalitet

Grosser schweizer sennenhund är en aktiv ras med stort självförtroende. Den är orädd, uppmärksam, vaksam och ska ha ett pålitligt temperament. Rasens ursprungliga vaktbeteende är väl bevarat. Den är mycket tillgiven sin familj och vaktar alla som tillhör familjeflocken.

Hälsa

Rasen har ett antal ärftliga sjukdomar. Höftledsdysplasi (HD), armbågsledsdysplasi (ED) och osteochondros (bogskador) förekommer. Andra sjukdomar som kan förekomma är epilepsi, magomvridning, mjältomvridning och pyometra (livmoderinflammation).

Historik

Rasen är störst bland de fyra schweiziska sennenraserna (appenzeller sennenhund, berner sennenhund, entlebucher sennenhund, grosser schweizer sennenhund). Rasens förfäder var starka hundar som kallades slaktar- eller boskapshundar och för länge sedan fanns utspridda i Mellaneuropa. De avlades fram av kreaturshandlare, hantverkare och bönder för att användas som skydds-, vall- och draghundar. Hundarna användes av fattiga bönder för att dra stora mängder last i små kärror. Dessutom vaktade de gårdarna och vallade boskapen åt bonden. År 1939 erkändes rasen grosser schweizer sennenhund internationellt.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15