Hannoveransk viltspårhund

Stabil, krävande specialist på skadat vilt

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Tyskland
Hundtyp
Viltspårhund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medel

Allmänt

Rasen används huvudsakligen vid eftersök på allt skadat klövvilt. Dess arbetssätt är passionerat, men ändå balanserat. Den ger inte upp även om vittringsförhållandena är extremt svåra och den växlar sällan över till ett annat spår. Om det skadade viltet flyr undan ska hunden kunna förfölja och ställa det. Man måste dock ha klart för sig att det ligger mycket träning bakom en kvalificerad eftersöksspecialist.

Om du funderar på hannoveransk viltspårhund:

  • Rasen är endast lämplig för den som har behov av en eftersökshund.
  • Lär hunden tidigt, med mjukt handlag, att gå i koppel, komma vid inkallning och ligga kvar vid kommando.
  • Rasen behöver tidigt mycket social- och miljöträning samt spårträning, för att utvecklas gynnsamt.
  • Den tidiga inlärningen gynnar det framtida praktiska eftersöksarbetet.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Schweisshundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Hannoveransk viltspårhund är en medelstor, proportionerlig och kraftfull hund. Den lätt rynkade pannan och de klara, mörka ögonen ger rasen dess typiska allvarliga ansiktsuttryck. Rastypisk är också den hjortröda grundfärgen, som kan variera från ljusröd till mörkröd och som i tigrering kan övergå till nästan svart. Mankhöjd för hanar är 50–55 cm och för tikar 48–53 cm. Vikt för hanar är 30–40 kg och för tikar 25–35 kg.

Skötsel

Pälsen är lättskött, kort, tät, hård och nästintill grov. På lårens baksidor, samt på svansens undersida ska den vara något längre och grövre.

Egenskaper och mentalitet

Enligt rasbeskrivningen ska rasen ha ett lugnt och stabilt temperament. Den är mycket fäst vid sin ägare, men är ofta selektiv och reserverad mot främlingar. Vid spårarbetet under jakten uppvisar den hög koncentrationsförmåga och utpräglad linförighet. Den är lättlärd, följsam, intelligent och samarbetsvillig. Rasen mognar långsamt/sent.

Hälsa

Hannoveransk viltspårhund är i stort sett utan större hälsoproblem och har en mycket god reproduktionsförmåga. På senare år har cancer i olika former ökat, och drabbat både unga och äldre hundar. I Europa förekommer årligen fall av epilepsi och njursjukdom. Avelsdjur ska vara höftledsröntgade med resultat A eller B, och armbågsledsröntgade utan anmärkning (0). Mer information finns att läsa på rasklubbens webbplats.

Historik

Den hannoveranska viltspårhunden härstammar i så gott som oförändrat skick från den tidiga medeltidens så kallade ledhund (från tyskans Leithund). Det var en hund av bracktyp som, förd i lina, spårade vilt. Den hannoveranska viltspårhundens slutliga utveckling ägde rum utanför Hannover. Alltsedan 1894 har Verein Hirschmann e.V. avelsansvaret för rasen i Tyskland.

Till Sverige kom troligen den första importen 1901. Två tikar som importerades 1988 respektive 1991, fick två kullar vardera och dessa får sägas ha bildat grunden till den nuvarande stammen i Sverige. Populationen i Sverige är liten och det föds få kullar per år. I nuläget är rasen därför mycket beroende av utländska hundar i aveln för att inavelsgraden ska kunna hållas på en låg nivå.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15