Irish softcoated wheaten terrier

Tuff och självständig med vacker, ljus och lång päls.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medelstor
Storlek
Medel

Allmänt

Irish softcoated wheaten terriern främst en uppskattad sällskapshund, men arvet från förfäderna på Irland finns kvar. Rasen har sitt ursprung som gårdshund vilket har gjort den väldigt mångsidig och med en engagerad ägare kan den lära sig det mesta. Utöver att vara familjehund passar rasen för rallylydnad, agility, nosework, lydnad och spår. Det är en positiv, social och uppfinningsrik hund som hänger med på det mesta samtidigt som den gillar att slappna av hemma i soffan. 

Om du funderar på irish softcoated wheaten terrier:

  • Du bör ha tid, engagemang och pondus för att uppfostra en irish softcoated wheaten terrier.
  • Rasen är nyfiken och påhittig. Ska den vara ensam i en trädgård bör denna vara ordentligt inhägnad.
  • Den kräver en hel del pälsvård. Se till att du får med dig instruktioner från uppfödaren.
  • En irish softcoated heaten terrier lär sig fort. Förbered dig på att gå några kurser i lydnad och andra hundsporter.
  • Rasen fungerar bra för många allergiker, men inte för alla. 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Terrierklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Irish softcoated wheaten terriern är en medelstor hund. Mankhöjd för hanar är 46–48 och tikar något lägre. Vikten för hanar är ca 18–20,5 kg och tikarna något mindre. Hunden är nästan kvadratisk och har en ganska lätt kroppsbyggnad. Det mest utmärkande med rasen är den vackra, ljust vetefärgade pälsen som hänger i mjuka vågor eller lockar över hela kroppen och benen. På huvudet låter man pälsen bilda pannlugg och skägg, vilket tillsammans med de små, hängande och framåtriktade öronen ger ett piggt och käckt terrierutseende.

Skötsel

Många tycker att pälsen är det mest tilltalande med rasen. Pälsen kräver en hel del arbete eftersom den måste kammas, badas och klippas regelbundet. När hunden byter från valppäls till vuxenpäls i ettårsåldern, kan man behöva kamma två–tre gånger i veckan men annars räcker det med en rejäl kamning i veckan. Hunden bör badas minst var tredje eller fjärde vecka med schampo och balsam av god kvalitet. Pälsen bör klippas 4–5 gånger om året och vill man själv lära sig att frisera sin hund arrangerar rasklubben klippkurser.

Egenskaper och mentalitet

De mentala egenskaperna varierar mycket inom rasen men i genomsnitt är detta en framåt, livlig, företagsam och självständig hund med egna idéer. Det är en lättlärd samt arbetsvillig hund och med  tålamod och en konsekvent ägare, går det absolut att nå framgångar i agility, bruks, nosework, lydnad och viltspår. 

Hälsa

Rasen är generellt en frisk hundras som dessutom ofta blir gamla. Att de håller sig pigga och friska upp till 12–13 års ålder är inte ovanligt. Det förekommer problem med njurar, magen och vissa hudåkommor. 

Historik

Långbenta hundar av terriertyp har funnits länge på Irland. Redan för 200 år sedan nämns "soft-coated dogs" som kan vara ursprunget till irish softcoated wheaten terrier. På Irland användes wheaten terrier främst av småbrukare till allehanda göromål på gårdarna, inte minst för att hålla efter skadedjur. Man jagade även grävling och utter. De goda jaktegenskaperna ledde till att wheaten terrier blev erkänd som en officiell hundras på Irland 1937. Sverige är dock sannolikt det land i världen, där rasen blivit mest populär.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15