Irländsk terrier

Pigg, vänlig och trivs i en aktiv familj.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
Irland
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Medel

Allmänt

I dag är irlänsk terrier huvudsakligen en glad, trevlig familjehund och en mycket allsidig sådan. Särskilt lämplig är den i den aktiva familjen. Den uppskattar att ha meningsfulla arbetsuppgifter och sysselsättning. Med hänsyn till sin mentalitet, sin snabbhet och smidiga kroppsbyggnad fungerar den med rätt förare utmärkt på lydnadstävlingar, agilitybanor, bruksprov, viltspår och eftersök.

Om du funderar på irländsk terrier:

  • Rasen kräver att du har tid för din hund och passar därför utmärkt i aktiva familjer.
  • Pälsvården är ganska krävande. Den behöver trimmas 3–6 gånger per år, men fäller då inte nämnvärt.
  • Vissa har jaktinstinkt och de kan även ha en del vaktegenskaper.
  • Den är barnvänlig och är en robust lekkamrat i alla lägen.
  • Redan från valpåldern kräver den en vänlig, men bestämd och konsekvent uppfostran.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Terrierklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Enligt rasstandarden ska mankhöjden vara ca 46 cm men vanligen varierar den mellan 46–50 cm hos hanar och 44–48 cm hos tikar. Kroppsformen är rektangulär och ger ett aktivt, livligt, smidigt, strävhårigt intryck. Viktigt är en kombination av elegans och substans utan klumpighet. Kroppsbyggnaden är konstruerad för snabbhet, smidighet, uthållighet och styrka. Pälsen är tät, sträv, från vetefärgad till mahognyröd.

Skötsel

Pälsen består av en tät, mjuk underull samt hårdare sträva, vattenavvisande täckhår. De flesta irländare i Sverige har mycket bra och relativt lättskötta pälsar. Beroende på ägarens egna önskemål bör pälsen för vardagsbruk trimmas 3–6 gånger per år och till utställning betydligt oftare. Mellan trimningarna behöver pälsen enbart borstas av. Man har då en hund som inte fäller i nämnvärd omfattning.

Egenskaper och mentalitet

Irländaren har liksom andra terrier i sitt arv jakt- och vaktegenskaper. Den är aktiv, livlig, godlynt, vänlig och tillgiven sin familj som den älskar att vara tillsammans med. Rasen besitter ett visst sinne för humor och är mycket lättlärd om man motiverar den på rätt sätt. Och det är en självsäker, orädd, kaxig, busig, lekfull och nyfiken kompis.

Hälsa

Rasen har inga kända rasspecifika sjukdomar.

Historik

Rasens ursprung får väl anses daterat till cirka 1880 då den första standarden fastställdes av The Irish Terrier Club i Dublin. På norra Irland utvecklades en röd terrier med tät, strävhårig och vattenavvisande päls. Ursprunglig användning var som mångsidig gårdshund, sällskapshund, utmärkt vakthund, skicklig råttfångare och allsidig jakthund. Dess intelligens, mod, vaksamhet, snabbhet och uthållighet gjorde att den utnyttjades som bevaknings, patrull- och rapporthund under första världskriget.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15