Irländsk vattenspaniel

Aktiv, krävande med lång lugg

Fakta

Rasgrupp
Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Jakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Medel
Storlek
Medelstor

Allmänt

Rasen är en utmärkt vattenapportör, som fungerar bra i besvärlig terräng. Deras starka vilja och envishet kombinerat med stora tassar gör att de utan svårighet tar sig fram i träskmarker och mossar under kalla höstdagar. Till typen är den en stötande/apporterande hund som lätt lär sig att hålla sig väl inom skotthåll under söket. I Sverige får rasen starta både på spaniel- och retrieverjaktprov.

Funfderar du på en irländsk vattenspaniel:

  • Rasen behöver både miljö- och socialtränas som valp.
  • Som ägare bör man gilla pälsvård.
  • Rasen vill arbeta med kropp och hjärna.
  • Det är en jakthund, så mer eller mindre viltintresse finns.
  • Rasen är reserverad mot främlingar, men ska aldrig visa aggressivitet.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Spaniel och Retrieverklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Klubben för Irländsk Vattenspaniel Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 53-59 cm och för tikar 51-56 cm. Pälsen är lockig och naturligt oljig. Huvudet, framsidan av halsen, framsidan på bakbenet nedanför hasen och svansen har slät, kort päls. Irländsk vattenspaniel ska röra sig med en rullande gång, som kommer sig av skuldrornas placering och den tunnformade bröstkorgen. Rasen har stora tassar i förhållande till storleken. Det ska tydligt framgå av hundens utseende och uppträdande att det är en jakthund; den ska vara starkt byggd, kompakt, tålig, arbetsvillig och uthållig.

Skötsel

Irländsk vattenspaniel är en så kallad pälsras och behöver borstas och kammas igenom cirka en gång i veckan beroende på pälslängden och tätheten. Efter genomborstningen sprayar man pälsen med vatten, så får man tillbaka lockarna. Regelbundna bad och klippningar, cirka en gång i månaden, hör också till vardagen ifall de hålls i full päls.

Egenskaper och mentalitet

Irländsk vattenspaniel är en aktiv ras som kräver en fast, men kärleksfull hand under uppväxten och massor med tid, stimulans och meningsfulla aktiviteter. Den är generellt mycket lättlärd. Rasen är ingen enmanshund, men den gör skillnad på främlingar och dem som ingår i flocken.

Irländsk vattenspaniel är en allsidig hund som fungerar väl socialt och kan hänga med på alla typer av aktiviteter. En irländsk vattenspaniel behöver regelbunden mental och fysisk stimulans för att må bra och vara harmonisk. Får den det, har du en vän som ställer upp för dig i alla väder.

Hälsa

Hundrasen är numerärt liten i Sverige så det är svårt att redogöra för hälsoläget. Men i rasen förekommer höftledsdysplasi, HD och det är även viktigt att röntga armbådarna då ED förekommer.

Historik

Härkomsten är oklar, men där kan finnas dåtida former av greyhound, portugisisk vattenhund, pudel, setter samt föregångaren till dagens olika spanielraser. Sitt nuvarande utseende fick rasen på 1830-talet. Sjöfågeljägarna på Irland behövde robusta apportörer i flodernas sumpiga strandområden. Hundarna skulle kunna jobba i kallt vatten och ruskväder. Med sin styrka, ihärdighet samt i förhållande till kroppsvikten stora tassar, tog den sig ledigt fram i träskmarker och besvärlig terräng, även i busväder.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15