Keeshond

Anpassningsbar och passar familjen som älskar pälsvård. En av 5 varianter av tysk spets.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Tyskland
Variant av rasen
Tysk spets
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Medel

Allmänt

Keeshond är en utmärkt familjehund och sällskapshund. Den passar bra för och trivs att aktivera sig med lydnad, spår, nosework, agility och utställning. Rasen är mycket anpassningsbar och passar både livliga barnfamiljer och ensamma pensionärer. Den är inte särskilt motionskrävande men hänger gärna med på olika krävande aktiviteter. Ett annat vanligt namn är wolfspitz.

Om du funderar på keeshond:

  • Den kräver regelbunden pälsvård. Be uppfödaren visa hur man sköter pälsen på både valp och vuxen.
  • Det är en spetsras och kan ibland vara lite skällig och vaktig.
  • Keeshond är lättlärd, gillar att bli aktiverad och är rolig att träna med.
  • Det är en social hundras som tycker om att alltid få vara med sin familj.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Keeshondringen Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Det är en medelstor spetshund med en mankhöjd på 49 cm +/- 6 cm. Pälsen består av raka täckhår och mjuk underull. Färgen är gråschatterad, från mycket mörkt till mycket ljust. Den har stor luftig päls, stor ljus manliknande krage och yvig svans buren på ryggen, men kortare päls på huvud och ben.

Skötsel

Pälsen kräver regelbunden borstning och kamning ned i hårbottnen en gång per vecka. Det krävs noggrannare och tätare borsning vid fällning. Tikar fäller ofta allt i samband med löpperioderna. Vissa hanar fäller endast lite i taget. Vänj valpen redan från början vid att bli borstad.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är lättlärd, intelligent, livlig, nyfiken men kan samtidigt vara något avvaktande mot främlingar, och fungerar idealiskt som larmande vakthund. Keeshond har låg jaktlust.

Hälsa

Keeshonden är i stort sett en frisk ras. Höftledsdysplasi, HD, armbågsdysplasi, ED, och hudproblem förekommer, men inte särskilt ofta. Drabbade individer lider ofta inte nämnvärt eftersom rasen är en lätt och kompakt byggd hund. Numera DNA-testas keeshond för PHPT (primär hyperparathyroidism; överproduktion av parathormon från bisköldkörtlarna) som genom rätt avel kommer att försvinna ur rasen.

Historik

Rasen är en av flera varianter av tysk spets, som härstammar från stenålderns torvhundar och senare boplatskulturers spetsar och är Mellaneuropas äldsta hundtyp. De andra varianterna är grosspitz, mittelspitz, kleinspitz och pomeranian. I inte tysktalande länder är wolfspitz känd som keeshond. Den första keeshonden importerades från England till Sverige på 1950-talet.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15