Kerry blue terrier

Elegant, mångsidig med stort tjusigt skägg.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
Irland
Hundtyp
Sällskskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Medel

Allmänt

Med sin bakgrund som allroundhund har rasen även i dag ett brett användningsområde. Nuförtiden används rasen sällan till jakt men istället har den visats sig lämplig för bland annat agility, rallylydnad, lydnad, sök och spår. Kerryn tycker om att arbeta och få nya utmaningar att jobba med men uppskattar också att umgås med sin familj och bara vara sällskapshund. Långpromenader är mycket populära. Rasen har ofta framgångar i utställningsringen där den firar stora triumfer genom sin både sportiga och eleganta framtoning.

Om du funderar på kerry blue terrier:

  • Det är en sportig ras som behöver få sin dos av uppmärksamhet, gärna i form av kurser och andra roliga aktiviteter.
  • Har du en kerry får du finna dig i att den följer dig överallt. Kerryn vill vara med!
  • Kerry blue terrier har en mjuk och silkig päls som inte fäller. Den bör klippas 6–8 gånger per år. 
  • Under puberteten kan framförallt hanhundarna vara ganska krävande. Med lugn och fast hand leder man dem rätt i livet.
  • Liksom de flesta andra terrierraser mår kerryn bra av att få varva ner och koppla av i lugn och ro.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Terrierklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Kerry blue terrier är en medelstor och kompakt hund som kombinerar styrka med elegans. Mankhöjd för hanar är 45,5–49,5 cm och tikar 44,5–48 cm. Vikt för hanar är 15–18 kg. Tikar väger förhållandevis mindre. Som den terrier den är så visar den tydlig stramhet och resning. Det mest karaktäristiska för rasen är deras mjuka, vågiga päls som inte fäller utan formklipps. Valparna föds svarta men den vuxna hundens päls har alla nyanser av blått, med eller utan svarta markeringar.

Skötsel

Rasen saknar underull och fäller aldrig. Hunden ska badas en till två gånger i månaden. Efter badet bör pälsen fönas torr samtidigt som man kardar och kammar ut den grundligt. Mellan baden behöver pälsen inte borstas. Sköter man pälsen regelbundet på detta sätt så bildas det aldrig tovor. Hunden bör klippas 6–8 gånger per år. Samtidigt ska det hår som växer i örongången tas bort och öronen rengöras.

Egenskaper och mentalitet

Kerry blue terrier är en sportig ras som behöver få sin dos av uppmärksamhet, gärna i form av roliga aktiviteter. Kerryn är nyfiken, samarbetsvillig och mentalt rustad för det mesta. Det är en mycket intelligent hund, mjuk och vänlig, sin något kaxiga framtoning till trots. Rasen är vänlig, öppen mot människor och vill gärna vara med. Det är ingen skarp vakthund men håller rätt på vad som händer runt huset och varnar genom att skälla. Historiskt var rasen känd för sitt heta temperament, men dagens hundar är mer sociala och mjukare till sättet.

Hälsa

Det är en förhållandevis frisk ras. Rasklubben rekommenderar höftledsröntgen men i dag är frekvensen av höftledsdysplasi (HD) mycket låg. Kerryn blir ofta ganska gammal, de är pigga och aktiva upp till 10–14 års ålder. Rasen är predisponerad för fettknutor i huden som är helt ofarliga och som lätt kan avlägsnas.

Historik

Rasen lär ha funnits på Irland sedan sekler. Den troligen första nedtecknade referensen till kerry blue terrier är daterad 1847. Folket behövde en hund som hjälp i arbetet och därför utvecklades terriern till en allroundhund. Den skulle hålla efter råttorna, vakta hemmet, valla fåren samt också fungera som jakthund främst på grävling och utter som det var tillåtet att jaga. Tjuvskytte ägde också rum och till det passade de blå hundarna bra. Färgen lät dem smälta in i skuggorna och därigenom undkomma upptäckt.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15