Korthårig vorsteh

Aktiv, mångsidig med stor jaktlust

Fakta

Rasgrupp
Grupp 7, Stående fågelhundar
Ursprungsland/hemland
Tyskland
Hundtyp
Jaktprov

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Korthårig vorsteh är en mångsidig jakthund. Den passar som stående fågelhund, för alla typer av eftersök, för apportering på land och i vatten samt för viltspårarbete.

Om du funderar på korthårig vorsteh:

  • Korthårig vorsteh är en jakthund, som behöver omfattande och regelbunden motion och stimulans.
  • Det är en hund med stor jaktlust, som kräver dressyr och jaktträning för att kunna fungera som allsidig jakthund.
  • Ett fast ledarskap från ägaren ger bästa förutsättningar till ett gott samarbete mellan hunden och jägaren.
  • Rasen är samarbetsvillig och relativt lättlärd, men inte lämplig som enbart sällskapshund.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Vorstehklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Korthårig vorsteh ska vara en harmoniskt byggd hund. Dess kroppsbyggnad ska borga för styrka, uthållighet och snabbhet. Den ska ha god resning, flytande linjer, torrt huvud, väl buren svans, tätt åtliggande, glänsande päls och vägvinnande, harmoniska rörelser. Kroppslängden ska något överstiga mankhöjden. Mankhöjd för hanar är 62–66 cm och för tikar 58–63 cm. Färgen är brun eller brun med vita eller spräckliga tecken (så kallad skimmel). Även svart i samma kombinationer förekommer.

Skötsel

Pälsen ska vara kort och tät och kännas fast och hård. På huvudet och öronen ska den vara tunnare och kortare och på svansens undersida obetydligt längre. Hela kroppen ska vara täckt av päls. Pälsvård är normal borstning.

Egenskaper och mentalitet

Korthårig vorsteh ska vara stabil, balanserad och pålitlig med ett jämnt temperament. Rasen är uppmärksam och vänligt inställd till människor och ska ha bra följsamhet gentemot föraren. Den ska vara uthållig med stor jaktlust, mångsidig med god nervstyrka och viltskärpa.

Hälsa

Rasen deltar tillsammans med övriga raser inom Svenska Vorstehklubben (SVK) i ett övervakningsprogram för kontroll av höftledsdysplasi (HD). Målmedveten avel ska förebygga just uppkomst av HD hos denna typ av arbetande fågelhund. Korthårig vorsteh är i grunden en robust och sund hund.

Historik

Rasen har sitt ursprung i de hundar som, framförallt i medelhavsländerna, användes vid fågeljakt med nät samt vid jakt med falk. Hundar av denna typ infördes till de tyska furstehusen från Frankrike, Spanien och Flandern. Hundarnas viktigaste förmåga var att stå för vilt. Detta var första steget i rasens övergång från att vara en ren stående fågelhund till dagens mångsidiga jakthund. År 1897 enades man om en rasbeskrivning för korthårig vorsteh, vilken ligger till grund för den rastyp vi har än idag.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15