Mastiff

Pampig, vänlig och modig bjässe bland hundar

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Sällskapshund, vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Mycket

Allmänt

Under århundraden har mastiffen använts som både stridshund, jakthund, gårdvar (vakthund). Numera är den framförallt en sällskapshund.

Om du funderar på mastiff:

  • Mastiff är en mycket stor hund. En vuxen hanhund kan väga över 100 kg.
  • Den behöver mycket social träning för att bli en lugn och harmonisk hund som vuxen.
  • En stor hund medför större omkostnader än en liten.
  • Mastiffen behöver lång tid för att kroppen ska vuxit klart.  

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Molosser- och Herdehundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Svenska Mastiffklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mastiff är en stor, rektangulär, kraftig, symmetrisk och välbyggd hund. Den ska ha ett bredd, fyrkantigt huvud sett från alla håll. Rasen kombinerar majestätisk värdighet med ett vänligt temperament och är en extremt stor hund både i mankhöjd och i omfång. Den är bred och djup i kroppen, massiv och med stor och kraftig benstomme. Vikten för hanar är oftast runt 90-110 kg, vissa individer blir så tunga som över 120 kg. Vikt för tikar är 75-90 kg. Mycket viktigt att mastiffen inte blir överviktig. Färgen är fawn, aprikos eller brindle.

Skötsel

Pälsen är kort och tätt åtliggande. Den kräver ingen speciell pälsvård men behöver borstas regelbundet och badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Mastiff är en trevlig sällskapshund. Den ska enligt rasstandarden "förena storhet med godmodighet, mod med foglighet". Mastiff är en relativt lugn hund och kräver sparsamt med motion framförallt under uppväxten. De trivs oftast bäst med att strosa runt på gården. En mastiff kräver mycket social träning under uppväxten för att inte bli reserverad som vuxen.

Hälsa

Rasen är en stor och tung hund; höftledsdysplasi, HD, armbågsledsdysplasi, ED, och knäledsproblem förekommer. En mastiff kan drabbas av magsäcksomvridning. Rasen har en ökad risk för lösa ögonkanter och irriterad och missfärgad hud.

Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, där man bland annat uppmärksammar andning, bakställ (bakben och dess vinklar) samt ögonkantsproblem.

Historik

När romarna invaderade England runt år 55 f.Kr. fann de en stor hund lik dagens mastiff. De blev mycket imponerade av hundarna och tog med sig några tillbaka för att användas på stridsarenorna. Genom historien har mastiff gått från stridshund, till gårdvar och till den sällskapshund den är idag. Rasen försvann nästan i Storbritannien efter andra världskriget. Ordet ”mastiff” förekom för första gången år 1251 i England. Ordet härstammar från det anglo-saxiga ”masty” som betyder solid och kraftfull.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15