Miniatyrbullterrier

Tillgiven, kraftfull, mindre hund som gör stort intryck.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Lite större

Allmänt

Miniatyrbullterriern är en utpräglad sällskapshund och en allsidig familjehund som tycker om allt från fartfyllda aktiviteter som agility till viltspår och utställning.

Om du funderar på miniatyrbullterrier:

  • Lär dig mer om rasen och var noggrann vid val av uppfödare.
  • Det är viktigt att fråga uppfödaren om mentalitet på avelsdjuren.
  • Miniatyrbullterriern behöver en tydlig och vänlig hand. Den mår bäst av en balanserad mix av disciplin och kärlek.
  • Du måste vara mer envis än din miniatyrbullterrier, sätta gränser och se till att hålla dem.
  • Var beredd på att minityrbullterrier tycks finna nöje i att busa med sina ägare genom allehanda upptåg.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Terrierklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Svenska Bullterrierklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Miniatyrbullterriern ska ha en maximal mankhöjd av 35,5 cm. Hunden ska ge intryck av att ha maximal substans för sin storlek. Rasen ska vara kraftigt byggd, muskulös, välbalanserad och rörlig, med ett intresserat, bestämt och intelligent uttryck. Unikt är den konvexa nosryggen och det äggformade huvudet. Färgen är helvit med svarta eller tigrerade fläckar, två- eller trefärgade med svart, brindle (tigrerad), röd eller fawn där vit färg inte är dominerande.

Skötsel

Pälsen ska vara kort, åtliggande, jämn och hård samt ha en vacker glans. Den är lättskött och badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Rasen har ett stabilt psyke och är godmodig, lekfull och en sann livsnjutare. Den är modig, envis och stark och har en spontan och framfusig karaktär som gör att den kan upplevas som svåruppfostrad. Den härstammar från dogg och terrier och därifrån har den fått en karaktäristisk mix av självständighet, sävlighet, nyfikenhet och explosivitet. Den kräver en konsekvent uppfostran med givna regler redan från valpstadiet.

Hälsa

Rasen har vissa problem med immunologiska sjukdomar men även hjärtfel och njursjukdom förekommer. Rasklubben rekommenderar att årligen testa hjärta, hud och njurar. 

Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, för att uppmärksamma trång underkäke där hörntänder kan gå upp i gomtaket, irriterad hud, tunn päls och alltför små ögonöppningar.

Historik

I början av 1800-talet dokumenterades bevis på små bullterriers för första gången. Då gjordes blandningar mellan små terriers (en variation av raser) och bulldogg. Resultatet blev kullar där avkommorna varierade mellan 3,5 och 18 kilo. De flesta gamla illustrationer som finns av så kallade ”råtthundar” visar på små hundar av bullterriertyp, vilka ska ha vägt mellan 4 och 5,5 kilo.

Ett antal uppfödare specialiserade sig på den mindre bullterriern och när Engelska Kennelklubben hade sin 21a utställning 1883 hade miniatyrbullterriern en egen klass, d.v.s. hundar under 11,5 kilo. Under första världskriget föll rasen i glömska och registrerades igen på nytt i Engelska Kennelklubben 1939.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15