Pekingese

Trofast och envis familjehund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 9, Sällskapshundar
Ursprungsland
Kina
Hemland
Storbritannien
Typ av hund
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Låg
Pälsvård
Medel
Storlek
Lite

Allmänt

Pekingese är en utpräglad sällskapshund.

Om du funderar på pekingese:

  • Pekingesen är en utpräglad sällskapshund med lång livslängd.
  • Den är en robust liten hund som går med glädje ut på korta promenader i egen takt.
  • Pekingesen är glad och lättlärd men också relativt envis.
  • Rasen kräver återkommande pälsvård men är ändå relativt lättskött.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Dvärghundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Pekingeselogen Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Pekingesen är en liten robust hund med en kraftig benstomme under den rikliga pälsen. Pälsen är lång, rak med grova täckhår och tjock underull som bildar en lejonliknande man. Framifrån sett ska huvudet vara kuvertformat med flat skalle, relativt kort nosparti och mörka runda ögon. Svansen med dess långa päls ligger över ryggen. Idealvikt för hanar inte över 5 kg, tikar 5,4 kg. En korrekt byggd pekingese rör sig med värdig rullande rörelser och älskar att springa och leka som alla andra hundraser.

Skötsel

Rasen kräver återkommande pälsvård, men är ändå relativt lättskött. Det räcker att borsta igenom vuxna hundars päls ordentligt varannan vecka. Lite extra pälsvård behövs under hundens första år samt vid fällning av underullen. Nosrynkan behöver rengöras regelbundet.

Egenskaper och mentalitet

Pekingesen är en härlig familjehund, en trofast vän med en stor personlighet som inte lämnar någon oberörd. Den är intelligent och lättlärd men kan vara aningen envis och behöver en konsekvent ägare som sätter gränser. Den är en modig liten hund vilket kombinerat med avsaknad av självbevarelsedrift medför att de ser sig själv som oövervinnerliga oberoende av "fiendens" storlek.

Hälsa

Rasen ligger sammantaget på en medelnivå när det gäller skadestatistik, men är överrepresenterad framför allt när det gäller ögonskador/problem som förknippas med den kortskalliga huvudformen. Huvudets storlek och proportioner är liksom öppna näsborrar och en välutvecklad bröstkorg viktiga för en god andningsfunktion.

Rasen finns upptagen i Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, gällande bland annat dvärgväxt, andning, ögon, för mycket päls och nosrynkor.

Historik

Pekingesen är en av de äldsta hundrastyperna. Den finns avbildad på närmare 4000 år gamla kinesiska föremål. I Kina fick endast den kejserliga familjen äga pekingese, den lilla lejonhunden. Kina är rasens ursprungsland men idag räknas England som dess hemland. 1860 kom de första pekingeserna till England som krigsbyte varav drottning Victoria fick en i gåva. Under 1950-talet var den en av de populäraste hundraserna runt om i världen.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15