Polski owczarek podhalanski

Stor, krävande och självständig herde

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Polen
Hundtyp
Herdehund, vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Medel
Storlek
Mycket

Allmänt

Polski owczarek podhalanski är en självständig herde- och vakthund. Rasen passar inte enbart som sällskapshund utan behöver få meningsfyllt arbete. Den är inte lämplig att ha i lägenhet eller stadsmiljö. Rasen har stark vaktinstinkt och försvarar sitt revir. På grund av dessa egenskaper är rasen inte en lämplig förstagångshund.

Om du funderar på polski owczarek podhalanski:

  • Rasen kräver en erfaren och kunnig ägare.
  • Den har utpräglad vaktinstinkt, är självständig och något reserverad mot främlingar.
  • Det är en herde- och vakthund och passar inte som enbart sällskapshund.
  • Det är viktigt att tidigt träna valpen att umgås med människor och bli hanterad.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Polski owczarek podhalanski är en stort hund som ger ett kraftfullt intryck. Mankhöjd för hanar är 65–70 cm och för tikar 60–65 cm. Rasen har riklig, lång, tjock, rak eller något vågig päls som ska kännas hård. Underullen ska också vara riklig. Färgen är vit.

Skötsel

Pälsen är tjock, grov och måttligt lång. En genomborstning i veckan behövs och något mer vid fällningsperioderna. Badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Rasen har ett lugnt temperament och ska vara intelligent samt uppmärksam. Den har kvar herdehundens egenskaper såsom att agera självständig och har stark vaktinstinkt. Då rasen är en stor hund som har lätt att vakta passar den inte till vem som helst och tidigare hundvana är att föredra. 

Polski owczarek podhalanski kan genom sitt ursprungliga användningsområde förväntas ha stark vaktinstinkt och stor misstänksamhet mot främmande personer. Detta medför ett särskilt ansvar för såväl uppfödare som hundägare. Ett gott råd är att skaffa kunskap om föräldradjurens mentala egenskaper t ex genom att träffa dem i deras vardagsmiljö och ta del av resultat från mentalbeskrivningar.

Hälsa

Det finns väldigt få hundar av rasen i Sverige och det är därför svårt att bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Polski owczarek podhalanski har troligen sitt ursprung hos de herdehundar som följde med de asiatiska stammar som invandrade till Europa för flera tusen år sedan. Karpaternas bergsmassiv har varit hemvist för vita herdehundar i sekler. Rasen har tidigare kallats för tatrahund. Hundarna hade till uppgift att ha översikt över djurflockarna som oftast var fårflockar. De skulle varna för fara och om så behövdes också försvara flocken. Rasen erkändes internationellt 1967.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15