Pomeranian

Pigg, glad och tuff i liten förpackning

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Tyskland
Variant av rasen
Tysk spets
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Lite större
Pälsvård
Medel
Storlek
Lite

Allmänt

Pomeranian är en mycket trevlig sällskapshund och som alla hundar behöver den uppfostran. Den gillar att aktiveras och då gärna i hundsporterna agility, rallylydnad och träning där hunden får använda luktsinnet för att söka, exempelvis nosework. Pomeranian är också en populär utställningshund.

Om du funderar på pomeranian:

  • Det är en liten och tuff hund som ska behandlas med förnuft så att den inte skadar sig.
  • Rasen må vara liten och söt men det är en hund som ska fostras och tränas för ett bra hundliv.
  • På grund av sin storlek bör man vara aktsam och försiktig vid lek med större hundar och små barn.
  • Den vill inte vara ensam längre stunder då den är mycket bunden till sin ägare.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Svenska Pomeranian klubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Pomeranian är en mycket kort liten hund med en dubbel päls (täckhår och underull) som står rakt ut från kroppen. Den har en högt ansatt svans buren över ryggen och små upprätta öron. Mankhöjd är 21 cm +/- 3 cm. De vanligaste förekommande färgerna är: orange, orangesobel, röd, svart, creme och vargsobel. Andra färger förekommer.

Skötsel

Även om pälsen är tjock är den ganska lättskött och tovar sig sällan. Men pälsen behöver borstas igenom varannan vecka och oftare vid fällning.

Egenskaper och mentalitet

Det är en pigg, glad, positiv och vänlig ras som är mycket fäst vid sin ägare och är hemkär. Den har nästan ingen jaktlust.

Hälsa

Rasen ligger sammantaget på en medelnivå när det gäller skadestatistik. I rasen förekommer patella luxation (lösa knäleder) och hormonella besvär som visar sig genom att hunden mer eller mindre förlorar sin päls.

Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, när det gäller felaktig pälskvalité.

Historik

Pomeranian, eller zwergspitz som den kallas i tysktalande länder, är en av flera varianter av tysk spets. Stenålderns så kallade torvhundar och senare boplatskulturers spetsar kan vara ursprunget till den tyska spetsen, som är Mellaneuropas äldsta hundtyp. De andra varianterna är grosspitz, mittelspitz, kleinspitz och wolfspitz.

Pomeranian fick sin slutliga utveckling i England, vilket förklarar spridningen av det engelska rasnamnet. 1891 bildades The Pomeranian Club i England och då utarbetades också den första standarden för rasen.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15