Thai ridgeback dog

Aktiv elegant atlet med hår åt fel håll på ryggen

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Thai ridgeback dog är idag en sällskapshund men har används till jakt och vakt. Rasen har fortfarande dessa urinstinkter djupt rotat i sig. Inomhus kan en thai ridgeback dog ge intrycket av att vara lat och slö då den njutfullt slappnar av. Detta lugna yttre är bedrägligt för väl utomhus är rasen livlig och aktiv med en kapacitet att reagera och röra sig mycket snabbt. 

Om du funderar på thai ridgeback dog:

  • Det är mycket viktigt att valpen redan hos uppfödaren får träffa främmande personer.
  • Rasen behöver mycket miljö- och socialträning som valp och unghund.
  • Den är mycket vaksam och har jaktlust och kräver tidig fostran så det inte uppstår några problem.
  • Du måste ha tid, tålamod och flexibilitet vid träning av denna hundras.
  • Rasen är intelligent, mycket lättlärd och lyhörd om rätt motivation finns.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Thai ridgeback dog är en medelstor ras med en atletisk och muskulär kropp som är gjord för aktivitet. Mankhöjd för hanar är cirka 56–61 cm och tikar 51–56 cm. Pälsen är kort och enfärgat röd, svart, blå eller mycket ljus fawn. Rasens egenhet är ridgen (ryggens hårkam), vilken är formad av hår som växer i motsatt riktning mot den övriga pälsen.

Skötsel

Pälsen är lättskött och badas vid behov. Vid stark kyla kan en thai ridgeback dog lätt börja frysa och ett täcke kan behövas som skydd.

Egenskaper och mentalitet

Rasen ska vara tålig och aktiv. Den är mycket lojal mot sin familj och betraktas ofta som en så kallad enmanshund. Den innehar också ett visst mått av vaktinstinkt och har även en egenhet att vara spänstig och kan hoppa högt. 

Hälsa

Thai ridgeback dog anses vara en relativt frisk ras. Dermoid sinus, en medfödd missbildning i huden, förekommer. Valparna ska kontrolleras av uppfödarna för detta innan leverans.

Historik

Thai ridgeback dog är en gammal hundtyp som kan ses avbildad i thailändska skrifter som skrevs för ungefär 350 år sedan. Rasen användes huvudsakligen i de östra delarna av Thailand som jakthund. Den användes också som eskorthund vid vagnstransporter och som vakthund.

Anledningen till att den ursprungliga typen bevarats under många år är det dåligt utbyggda transportnätet i östra Thailand. Rasen hade därför färre möjligheter att bli uppblandad med andra hundraser. Rasen blev godkänd internationellt år 1993.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15