Whippet

Livlig och mysig med grym acceleration.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 10, Vinthundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Vinthund, sällskapshund, kapplöpningshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Whippet är en mångsidig hundras som fungerar lika bra som sällskaps-, kapplöpnings- eller utställningshund. Viltspår, agility, nosework och lydnad är exempel på andra aktiviteter som rasen passar för. På grund av sin mångsidighet och sitt behagliga temperament har rasen stadigt ökat i popularitet. 

Det finns även individer som arbetar som assistanshundar och servicehundar på äldreboenden. Lure coursing (jakt efter konstgjort byte) är rasens officiella arbetsprov och arrangeras av Svenska Vinthundklubben.

Om du funderar på whippet:

  • Rasen är lättskött och anpassningsbar och passar utmärkt som förstagångshund.
  • Valpen behöver tidigt tränas i inkallning och vardagslydnad, då redan en valp lätt springer ifrån sin ägare.
  • En whippet behöver promenader i koppel och gärna cykelmotion, men den behöver också få springa lös och sträcka ut.
  • Rasen har stark jaktinstinkt och snabbhet, därför får den inte vara lös där den kan orsaka skada på sig själv eller andra.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Vinthundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Svenska Whippetklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Det finns en stark koppling mellan rasens utseende (exteriör) och dess funktion som snabbspringande, medelstor vinthund. Mankhöjd för hanar är 47–51 cm och tikar 44–47 cm. Rasen ska vara en balanserad kombination av muskelkraft, styrka, elegans och linjeskönhet. Den är byggd för snabbhet och jaktförmåga. Rasen finns i alla färger och färgkombinationer.

Skötsel

Den korta pälsen är lättskött och behöver inte trimmas. Hunden badas vid behov eller torkas av med en trasa. Vänj valpen vid kloklippning och tandvård från första början.

Egenskaper och mentalitet

En whippet ska vara glad, öppen, stabil och ha en harmonisk inställning till omgivningen. Den tycker om att vara fysiskt nära människor och hundar samt älskar bekvämligheten i mysiga soffor och sköna sängar. Rasen är en vinthund, som främst använder synen för att jaga. En whippet gillar att bli aktiverad men kan bli uttråkad av ensidiga träningspass.

Inomhus är rasen lugn och tystlåten samtidigt som den utomhus är livlig och aktiv. Den är alltid pigg på promenader i skog och mark och det är härligt att se en eller flera hundar sträcka ut över en äng. Som valp kan rasen vara mycket aktiv och uppfinningsrik även inomhus. 

Hälsa

Rasen anses som frisk och sund med förhållandevis låg förekomst av ärftliga sjukdomar och defekter. Rasens hälsa är relativt väl dokumenterad genom hälsoundersökningar som Svenska Whippetklubben på eget initiativ regelbundet gjort sedan 1990. Dessutom används i klubbens hälsoarbete även statistik från försäkringsbolag och resultaten av hälsoenkäter genomförda av den amerikanska whippetklubben (AWC).

Historik

Rasen godkändes av engelska kennelklubben 1890. Den har avlats fram för, och används även idag, till kapplöpning och harjakt (i de länder som fortfarande tillåter detta). Rasen förekommer i Svenska Kennelklubbens stambok första gången 1914.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15