Rallylydnad

Rallylydnad är en rolig och engagerande hundsport som du kan träna med din hund oavsett nivå. Tillsammans ska hunden och föraren navigera genom en bana med skyltar som illustrerar olika moment som ekipaget ska utföra.

Shetland sheepdog på rallylydnad
Fotograf Cecilia Norgren

Vad är rallylydnad?

I rallylydnad står samarbete, kontakt och glädje i fokus. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden "kör" en bana enligt "kartläsarens", förarens, anvisningar.

Hund och förare genomför en bana med skyltar som illustrerar olika moment som ska utföras. På skyltarna kan det exempelvis stå “sitt”, ”slalom”, ”360 grader höger” eller ”skicka över hinder”. 

Det allra viktigaste med rallylydnad är att ha roligt tillsammans med hunden. När man går en bana ska föraren visserligen inte röra hunden men det är fritt fram att uppmuntra, ropa, klappa i händerna och på andra sätt heja på.

Fyra klasser

Hundarna kan delta i fyra klasser: nybörjare, fortsättning, avancerad och mästare. Alla börjar i nybörjarklassen och klättrar sedan uppåt på skalan efter att de uppnått kvalificerande resultat. 

När du tävlar lydnad kan din hund få diplom och championat baserat på sina tävlingsresultat.

För vem?

Rallylydnad är en allmän hundsport där alla hundar kan delta och alla klubbar inom Svenska Kennelklubbens organisation kan arrangera kurser och tävlingar.

Rallylydnad är en utmärkt aktivitet även för familjehunden. Hunden behöver inte utföra alla moment perfekt för att få ett bra resultat och hundsporten hjälper dig att träna samarbete och kontakt som du har nytta av i det vardagliga livet också. Inga fysiskt krävande moment ingår och därför passar hundsporten hundar och förare i alla åldrar.

Om du vill anmäla din hund till en tävling behöver du vara medlem i någon klubb inom SKKs organisation. Alla hundar som fyllt 10 månader får delta men är hunden oregistrerad behöver den först ha en speciell tävlingslicens från SKK.

Vill du veta mer om rallylydnad?

Svenska Brukshundklubben, SBK, är ansvarig för rallylydnad. Besök deras webbplats för mer information och aktuella regler.

Svenska Brukshundklubben