Header
SKK hem

Samojedhund

Grupp 5 Spetsar och raser av urhundstyp

Historik

En arktisk spetshund som har sitt ursprung hos samojedstammen i Nord-Ryssland och Sibirien. Samojederna var ett nomadfolk som livnärde sig på renskötsel och använde hundarna, som de kallade bielker (vita hundar), som drag-, jakt- och vallhund. Den brittiska zoologen Ernest Kilburn Scott tillbringade tre månader bland samojedstammar år 1889. Vid återkomsten till England medförde han hundar. Dessa hundar, och de som forskningsexpeditionerna hämtade med sig, utgör grunden för samojedhunden i västvärlden. Den första rasstandarden fastställdes i England år 1909.

Användningsområde

Samojedhund är en uthållig draghund, en bra kamrat på fjällvandringar och passar även dig som gillar utmaningar inom de olika bruksgrenarna.

Hälsa

Det är en relativt frisk och sund ras. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är positiv, envis, självständig, trygg, vänlig och älskar att arbeta tillsammans med sin förare.

Storlek och utseende

Samojedhund är en medelstor, elegant, vit arktisk spetshund. Dess väsen ska uttrycka styrka, uthållighet, charm, smidighet, värdighet och självförtroende. Ögonens form och ställning, och de uppdragna mungiporna, ger det typiska uttrycket åt samojedhunden, det så kallade samojedsmilet. Mankhöjd för hanar är ca 57 cm och tikar ca 53 cm.

Pälsvård

Av polarhundarna är samojeden den som fodrar mest pälsvård. Pälsen är däremot inte så svårskött som många tror. Borsta pälsen regelbundet, gör det extra grundligt då hunden fäller eller före ett bad. Man skall bara bada hunden när det verkligen behövs. Bästa resultatet får man om man kammar mothårs och fönar den torr.

Övrigt

För mer information gå in på rasklubbens webbplats.

Denna text är framtagen i samarbete med rasklubben.