Header
SKK hem

Grosser schweizer sennenhund

Ingår i grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

Historik

Rasen är störst bland de fyra schweiziska sennenhundarna (appenzeller sennenhund, berner sennenhund, entlebucher sennenhund, grosser schweizer sennenhund). Rasens förfäder var starka hundar som kallades slaktar- eller boskapshundar och för länge sedan fanns utspridda i Mellaneuropa. De avlades fram av kreaturshandlare, hantverkare och bönder för att användas som skydds-, vall- och draghundar. Hundarna användes av fattiga bönder för att dra stora mängder last i små kärror. Dessutom vaktade de gårdarna och vallade boskapen åt bonden. År 1939 erkändes rasen internationellt.

Användningsområde

Spår, sök och drag är utmärkta sysselsättningar för en grosser schweizer sennenhund. Svenska Sennenhundklubben har utformat ett drag- och arbetsprov utifrån rasens ursprungliga arbetsområde när den drog en vagn med till exempel mjölk till ortens mejeri. Hundarna älskar att dra pulkor och kärror. Träning med enformiga moment som upprepas gång på gång är inte rasens starka sida.

Hälsa

Rasen har ett antal ärftliga sjukdomar. Höftledsdysplasi (HD), armbågsledsdysplasi (ED) och osteochondros (bogskador) förekommer. Andra sjukdomar som kan förekomma är epilepsi, magomvridning, mjältomvridning och pyometra (livmoderinflammation).

Egenskaper / Mentalitet

Grosser schweizer sennenhund är en aktiv ras med stort självförtroende. Den är orädd, uppmärksam, vaksam och ska ha ett pålitligt temperament. Rasens ursprungliga vaktbeteende är väl bevarat. Den är mycket tillgiven sin familj och vaktar alla som tillhör familjeflocken.

Storlek och utseende

En stark och muskulös hund med kraftig benstomme. Mankhöjden för hanar är 65–72 cm och för tikar 60–68 cm. Trots sin storlek och tyngd är rasen uthållig och rörlig. Könsprägeln är tydlig. Pälsen har ett medellångt täckhår och tjock, mörkgrå till svartfärgad underull. Färgen är svart (grundfärg) med lysande rödbruna och vita tecken.

Pälsvård

Pälsen är enkel att sköta. Vanligast fäller hunden två gånger per år.

Övrigt

Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information om rasen.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.