Header
SKK hem

Anatolisk herdehund

Grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

Historik

Hemlandet är Turkiet och rasen kallades tidigare för karabash. Den anatoliska herdehunden är en fårvaktarhund av gammalt ursprung. Den härstammar troligtvis från de stora jakthundar som hölls i Mesopotamien. Rasen har under årens lopp anpassats till vissa speciella förutsättningar, varav de mest avgörande är klimatet; heta somrar och kalla vintrar, invånarnas livsstil; bofasta och nomader, samt arbetet med fåren. Hundarna vaktar fårhjordar som förflyttar sig mycket långa sträckor på den centralanatoliska platån. Hundarna vistas alltid utomhus, oavsett väder.

Användningsområde

Rasen är en vakt- och herdehund som ursprungligen användes för att vakta får. Det är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper och den lämpar sig inte som enbart sällskapshund.

Hälsa

Tonsillit (infektion i halsmandlarna), disposition för magsäcksomvridning och kardiomyopati (förstorat hjärta) förekommer.

Egenskaper / Mentalitet

Den är vänlig, kärleksfull och trogen sin ägare. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 74–81 cm och tikar 71–79 cm. Vikt för hanar är 50 –65 kg och tikar 40–55 kg. Pälsen, som är kort eller halvlång, är tät med tjock underull. Pälslängden varierar kraftigt beroende på klimatet. Alla färger är tillåtna enligt rasstandarden.

Pälsvård

Pälsen borstas vid fällningsperioderna.

Övrigt

Under första levnadsåret växer valpen väldigt fort. Mycket viktigt är att den får rätt foder, motion och fostran under denna period.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.