Tiden går fort och snart blir din lilla valp stor, och precis som barn har den en tonårsperiod. Här kan du läsa om vad du ska tänka på då.
Du har under en tid skapat en vana att leka och busa med din nya familjemedlem och det är lätt att glömma bort att valpen växer - inte bara fysiskt utan även i sitt sinne. De oförargliga lekbeteenden som valpen visade kommer att förändras när den blir ”tonåring” och då vill pröva de medfödda talanger som efterhand utvecklas.
En naturlig fas
Från cirka sex månaders ålder kan du utgå ifrån att hundens känsloliv påverkas av en ökad hormontillströmning samtidigt som nyfikenhet, självsäkerhet och kanske även lusten att jaga och vakta utvecklas.
Plötsligt står du där med en hund som inte längre kommer springande och tigger godis så snart du ropar, eller visar sig undergiven mot alla främmande hundar den möter. Det är en naturlig fas i hundens utveckling som kräver att du måste anstränga dig för att hindra sådana beteenden du inte vill att din hund ska visa från att utvecklas.
Träning och gränser
Unga hundar blir sällan ”lugna och förståndiga” av sig själva. De måste genom träning få lära sig vad som är tillåtet och framför allt vad som inte är tillåtet.
Ett gott råd är att du successivt ökar kravet på att din hund ska komma ihåg ett kommando längre och längre stunder. Du ska med andra ord inte behöva upprepa dig i samma utsträckning som tidigare och inte heller vara tvungen att tillrättavisa samma fel flera gånger i följd.
Om det händer måste du fundera över om din hund verkligen förstår hur du vill ha det. Hmmm, tänk efter nu . . . Hur tydlig är du när du vill att hunden ska lyssna på dig? Använder du samma pipiga röst som när du lekte med valpen? I hundarnas värld används ljusa läten vid lek eller för att visa sig undergiven.
Dova läten används av vuxna hundar och är en signal för att något är viktigt, en signal man måste respektera. Du ska inte höja rösten, utan sänka tonläget. Det blir mycket lättare för hunden att tolka ditt kommando om din röst stämmer med budskapet. Kroppsspråket är också viktigt. Mjuka, snabba rörelser betyder ”ska vi leka”. Stram, upprätt kroppshållning är tecken på allvarlig sinnesstämning från någon man just då ska rätta sig efter.
Tonårsperiod
Vi kan aldrig bli som hundar, men vi kan bli bättre på att skicka signaler som stämmer överens med det vi begär av hunden. En hund som är i ålder mellan sex månader och två år kan jämföras med en människa i tonåren. Könsmognaden inträffar och under den perioden behöver även en hund få känna sig duktig och uppskattad, samtidigt som den behöver vägledning i att uppföra sig rätt i olika situationer. Precis som ett mänskligt tonårsbarn!
Om hunden gör något du anser vara fel så markera ditt ogillande genom att sänka rösten eller kanske ta i hunden på det sätt du tidigare hanterat den när den gjort något förbjudet.
Träna i vardagen
”Sitt” brukar vara ordet alla hundar får lära sig redan i valpåldern. När hunden kan kommandot behöver du inte alltid använda godis som belöning, istället talar du om för hunden när den är duktig. Om du tränar ”sitt” i vardagssituationer, när du öppnar ytterdörren eller när du ska släppa ut hunden ur bilen, kommer du garanterat att uppleva nyttan med träningen. Sedan kan du praktisera kommandot även när ni möter hundar eller annat du inte vill att din hund ska ägna sig åt.
Om du följer rådet kommer troligen din hund att ”se dig med nya ögon”, du blir helt enkelt viktigare än vad du tidigare varit. Något att sträva efter – eller hur?