Smällare är en plåga för våra hundar! Vi är många som arbetar för att begränsa användningen av produkter med knalleffekt, som stressar både djur och människor. Här kan du läsa mer om vår antismällarkampanj och själv gå med i det stora Smällarupproret!
Omkring en tredjedel av våra cirka 730 000 hundar är skotträdda. Djurens känsliga öron uppfattar smällarljud som en intensiv smärta, som ger upphov till kraftig rädsla. Så många som 35 000 hundar medicineras med psykofarmaka varje gång smällandet brakar löst. Det är inte bara husdjuren som lider, även vilda djur far illa, särskilt i tättbebyggda områden. Och människor drabbas; krigsskadade, äldre och personer som är särskilt känsliga.
Antismällarprojektet
Stockholms Kennelklubb tog 1993 initiativ till Antismällarprojektet, som sedan drevs vidare tillsammans med Hundägarnas Intresseförening och Svenska Kennelklubben. Målsättningen var att smällare, det vill säga produkter med i huvudsak knalleffekt, helt skulle förbjudas. Fyrverkerier däremot, skulle även i fortsättningen kunna äga rum vid festligheter, men då under ordnade förhållanden och under en begränsad tid. Vi arbetade även för att smällare skulle säljas bara under viss tid och inte till ungdomar under 18 år. Sju år senare, i december 2001, trädde förbudet mot smällare ikraft i Sverige.
Så allt är bra nu – eller?
Det nya förbudet innebär minskat lidande för både djur och människor och det ser färre olyckor där smällare varit inblandade. Men trots att kinapuffar, ryssar och ettöressmällare inte längre får säljas kvarstår problemen. Det beror delvis på tillverkarnas nya påhitt; smällarna har lämnat marken och säljs som raketer eller under namn som ”bomber”, ”krevader”, ”shots” och ”skottårtor” – och dessa är fortfarande lagliga!
Smällarupproret
Stockholms Kennelklubb startade 2007 Smällarupproret, för att skapa en samlingspunkt för alla som vill få stopp på försäljningen av onödiga och skadliga raketer och smällare. Vi kräver:
- ett förbud om inte lagar och regler följs,
- en begränsning av tiden för användning av fyrverkerier.
Över 650 hemsidor har länkat sig till Smällarupproret. Gör det du också!
Gå direkt till Smällarupproret: www.smallarupproret.se
Vad händer nu?
Svenska Kennelklubben arbetar aktivt med att uppmärksamma politikerna på de kvarstående problemen. Vi hoppas att regeringen kan ta lärdom av Norge, där man har en betydligt restriktivare lagstiftning och till exempel helt förbjudit raketer på pinne samt begränsat tiden för övriga fyrverkerier till klockan 18.00–02.00 på nyårsafton. Resultatet (2009) blev 80 procent färre ögonskador och inte en enda brand orsakades av fyrverkerier. Med tanke på att fyrverkeripjäser allvarligt skadar omkring 300 personer årligen i Sverige, de flesta barn och ungdomar, så är det ett resultat att sträva efter – även om man bryr sig mindre om hundarna och hundägarna.
Fortsatt arbete för att minska lidandet
Vi fortsätter kampen mot ohejdat smällande och hoppas att våra medlemmar och andra djurvänner också engagerar sig för att stoppa onödiga lidanden för våra hundar. Kontakta ansvariga personer i regeringen och gör även din röst hörd! Du kan även använda din konsumentmakt för att få fler affärer att sluta sälja fyrverkerier. Om din lokala livsmedelsbutik vänder sig till hundägare genom att sälja hundmat och andra djurrelaterade produkter kan du påpeka det olämpliga i att samtidigt sälja varor som gör skrämmer och gör djuren sjuka. För inspiration kan du läsa en mejlväxling mellan SKKs presstalesperson Hans Rosenberg och en företrädare för Hemköp. Ett par dagar efter mejlväxlingen var fyrverkerierna borta från butiken.
Regelverket säger:
- Barn och ungdomar under 18 år får inte köpa eller använda fyrverkerier. Att köpa fyrverkerier till en person under 18 år är jämställt med att langa alkohol.
- Pyrotekniska varor får inte användas utan tillstånd från polismyndigheten, om användning innebär risk för skada eller olägenheter för person eller egendom (hundar räknas i det här fallet som egendom).
- Att utsätta djur för fyrverkerier är oförenligt med djurskyddslagen, som säger att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande.
Flera kommuner har skärpt den lokala ordningsstadgan.
Några tips till dig som har en rädd hund:
- Ta aldrig med din hund till en plats där fyrverkerier avfyras, även den lugnaste av hundar kan bli skrämd för livet.
- Res bort med din hund om du har möjlighet, gärna till glesbebyggda områden.
- Ta en tur med bilen under de ”värsta” timmarna.
- Lämna inte hunden ensam.
- Om du inte kan resa bort, rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet. Dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljudet från raketerna.
- Om hunden är utomhus, håll den kopplad under smällandet så att den inte kan rusa iväg i panik.
- Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa den inte. Försök att avleda hundens uppmärksamhet med en rolig leksak eller ett tuggben. Om hunden gömmer sig, låt den vara.
- Är problemen allvarliga – uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering.
- Alternativ medicin och hjälp finns. Du kan läsa mer om olika möjligheter på Smällarupprorets webbplats.
Läs mer
Smällarupproret