Header
SKK hem

Schweiziska stövare/ jura

Ingår i grupp 6 Drivande hundar samt sök- och spårhundar

Historik

De schweiziska stövarna är av mycket gammalt ursprung. Belägg för deras förekomst i Schweiz under romartiden finns från mosaik funnen i Avenches. På 1400-talet uppmärksammades de av italienarna och på 1700-talet av fransmännen för sin utomordentliga lämplighet för jakt på hare. År 1933 fastställdes en enhetlig standard för alla de fyra varianterna av schweiziska stövare.

Användningsområde

Jurastövaren är en skalldrivande hund som används till jakt på hare och räv. Den lämpar sig inte som enbart sällskapshund.

Hälsa

Den är en frisk hundras men den smala avelsbasen är ett problem för rasen. Enstaka fall av epilepsi har förekommit. Köpare bör välja valp från parningar som är rekommenderade av avelsråden.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är känd för att vara en mycket god ”upptagare” som driver med ett tätt och välnyanserat skall. Hörbarheten på skallet är ofta mycket bra. Den håller ofta mycket bra kontakt med sin förare och är också känd för att den är lätt att få rådjursren. Den är mycket uthållig och kan jaga flera dagar i rad. Tassarna är mycket starka och klarar jakt i hårt före. Det är en mycket trevlig ras som fungerar utmärkt som jakthund och är även en mycket social familjehund.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 49–59 cm och tikar 47–57 cm. Färgen är tanfärgad med svart sadel, ibland med svart sotning, eller svart med tanfärg. Liten vit bröstfläck kan förekomma.

Pälsvård

Eftersom det är en korthårig hund är pälsen inget problem. Borstning någon gång är allt som behövs, framförallt under fällning, samt badning vid behov.

Övrigt

Jurastövaren är en jakthund och ska under jaktsäsongen ges utrymme att vara i skogen så mycket som möjligt, inte sitta i en hundgård eller lägenhet. Samtidigt är den en mycket social hundras och bör ges utrymme att få vara tillsammans med sin familj så mycket som möjligt.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.