Svenska Kennelklubben bildades 1889 av en grupp adelsmän och jägare med syftet att ta vara på goda jakthundars egenskaper. I dag är de allra flesta av våra medlemmar vanliga hundägare, privatpersoner som har hund för nöjes skull. Men här finns också många uppfödare, jägare och personer som arbetar med hundar på olika sätt. Basen i vår organisation är de länsklubbar, specialklubbar och rasklubbar som finns runt om i landet. De bedriver en bred verksamhet och arrangerar årligen hundratals olika utställningar, prov och tävlingar.
Svenska Kennelklubbens kansli ligger i Stockholm och har 70 anställda som sköter administrationen av organisationen och ger stöd och råd till medlemmarna.
Vår verksamhet
Svenska Kennelklubben utbildar, sprider information och väcker debatt i frågor som rör hundar och hundägande. Vi sköter även administrationen av Sveriges stora register över hundar och hundägare och vi arrangerar årligen ett stort antal utställningar, prov och tävlingar.
Information och utbildning
Svenska Kennelklubben sprider kunskap om nyttan och glädjen av att ha hund och verkar för att stärka hundens rättigheter och plats i samhället. Vi anordnar utbildningar för domare och övriga funktionärer inom organisationen. Vi har även skapat en skräddarsydd utbildning som särskilt vänder sig till våra uppfödare.
Registrering
Vi registrerar årligen omkring 400 000 uppgifter om hundar - valpregistreringar, resultat från tävlingar och veterinärundersökningar med mera. Uppgifterna är åtkomliga via våra webbtjänster Hunddata och Avelsdata. Registren utgör även ett underlag för forskare som studerar hundavel och nedärvda sjukdomar hos hundar.
Utställningar, prov och tävlingar
Vi arrangerar utställningar, tävlingar och prov. Syftet är främst att utvärdera ett avelsresultat, även om det förstås också finns ett tävlingsinslag. På utställningar bedöms hundarna efter hur väl de exteriört stämmer överens med den standard som finns för rasen. På prov bedömer man hur väl hundarna utför vissa typer av arbetsuppgifter.