Att skriva avtal – ska det verkligen vara nödvändigt när jag säljer eller överlåter en hund? Svaret på den frågan är ett tveklöst ja. Du har som uppfödare i Svenska Kennelklubben, SKK, skyldighet att alltid teckna SKK-avtal när du överlåter en hund. Och det finns särskilda avtal anpassade för olika ändamål. Avtal är bra för alla!
Dessa avtal är reviderade:
- köpeavtal för hund
- samt bilaga särskild information
- köpeavtal för hund med bibehållen avelsrätt
- fodervärdsavtal för hund
Detta är nytt!
Köpeavtal för hund, rubrik "Villkor, Information för uppfödare":
Vi har delat upp texten i två stycken så det blir tydligare när bilaga ska följa med köpeavtalet.
- Att säljaren har informerat om hundens användningsområde och om den aktuella hundrasen kräver ingen bilaga.
- Bilaga ska finnas med när föräldradjuren eller den enskilda hunden har sjukdom eller defekt som ska redovisas på bilagan (exempelvis föräldradjurens HD-status om denna är C eller sämre). Alltså om säljaren behöver informera om sjukdomar och defekter samt anledning till eventuellt prisavdrag.
Köpeavtalet och fodervärdsavtalet, rubrik "Hund":
Nu är det ännu tydligare att köparen ska skriva under att denne har tagit del av veterinärbesiktningsintyget och det är viktigt att köparen signerar. Tidigare har många av misstag trott att detta fält ska fyllas i av SKK.
Fodervärdsavtalet, punkterna på baksidan:
På fodervärdsavtalets baksida har några avtalspunkter bytt plats och en ny punkt finns då en tidigare punkt har delats upp i två. Det som är tydligare är vad som händer om fordervärden flyttar, och hur livvärdet ska fördelas om hunden avlider före avtalstidens utgång (punkt 11). Det har också förtydligats att avtalet kan upphöra i förtid om överlåtaren meddelar att hunden inte ska användas i avel (punkt 14).
Fodervärdsavtalet och köpeavtal med bibehållen avelsrätt, punkt 11:
Nu är det tydligt vad som gäller om köparen flyttar. Då kan överlåtaren välja att få ersättning för högre kostnader vid resor, eller bestämma att parterna ska mötas vid den tidigare bostadsadressen (det blir då köparen som får stå för den extra tiden och resorna).
Köpeavtal med bibehållen avelsrätt, under punkten 7:
Här är några ändringar gjorda under punkten 7 – vederlag i form av valpkull. Bland annat kan uppfödaren nu få en möjlighet att genomföra en vedertagen hälsoundersökning, utöver de undersökningar som krävs för registrering av valpkull. Detta för att underlätta för de hundraser som har önskemål om provtagning som inte krävs för registrering, eller om det dyker upp en ny sjukdom som man vill testa för innan ett beslut om hälsoprogram för detta har tagits.
Under samma punkt är det även en tydligare text om vad som händer om en hund såld med bibehållen avelsrätt, avlider innan säljaren hunnit utnyttja sin avelsrätt. Köparen ska då ersätta säljaren med resterande 50 % av köpeskillingen, men bara om inga hinder fanns för hunden att gå i avel, exempelvis om hunden var HD-belastad och inte fick användas i avel, då behöver köparen inte betala resterande köpeskilling om hunden avlider före kontraktstidens utgång.
Har du funderingar kring avtalen?
Vid frågor om de reviderade avtalen, kontakta SKKs juridiska rådgivning på vår telefontid. Vi ger juridisk rådgivning för medlemmar, tel: 08-795 30 90.
Telefontid om inget annat anges på hemsidan:
- Måndag kl 10–12 och 13–15
- Tisdag kl 13–15
- Onsdag kl 10–12
- Torsdag kl 13–15
- Fredag kl 10–12