Här kan du läsa om de uppdrag Avelskommittén har att arbeta med under 2022-2023 på uppdrag av Centralstyrelsen. Dessa utgår från Kennelfullmäktige, KF, samt Länsklubbsfullmäktige.
Avelskommitténs kontinuerliga uppdrag
- Utforma och genomföra utbildning av avelsfunktionärer samt arrangera årliga konferenser för klubbar/avelsfunktionärer.
- Arbeta för att centralt producerat informationsmaterial sprids till gagn för ras- och specialklubbarnas arbete i avelsfrågor.
- Fortlöpande sprida kunskap om arbetet i kommittén.
- Arbeta för att SKK har ändamålsenliga stöd till avelsfunktionärer och enskilda i avelsarbetet.
- I enlighet med rådande avelspolicy arbeta med att höja kvaliteten i rashundspopulationerna [HS1]
- Verka för att arbetet med rasspecifika avelsstrategier, RAS, hålls levande i avelsarbetet inom ras- och specialklubbar. Målet är att samtliga RAS ska vara reviderade löpande vart femte år.
- Följa forskning och utveckling avseende avelsfrågor nationellt och internationellt samt fortlöpande informera specialklubbarna
- Följa den nationella och internationella debatten avseende Europarådets konvention för skydd av sällskapsdjur som utgör ett fundament för synen på hund inom SKK
- Arbeta inom Norden och internationellt med att harmonisera och kvalitetssäkra veterinärmedicinska bedömningar som används i SKKs olika hälsoprogram
- Beakta BPH/MH i arbetet med RAS.
- Sprida kunskap om kommitténs beslut genom journalistisk bevakning med bl. a. Hundsport Special som kanal.
- I samverkan med UKK medverka till att minska antalet regelöverträdelser avseende avelshundars hälsostatus.
Avelskommitténs tidsbestämda uppdrag
Nedan läggs de uppdrag till som formulerats utifrån KF motioner, LK Fullmäktige samt den av KF antagna verksamhetsplanen 2022-23. Uppdragen läggs in med hänvisningar var de kommer ifrån.
- Återremiss av “Översyn av SKKs regelverk för avel och uppfödning”. Delat med UKK. (KF 23:7, 24:10)
- Registrering av utländska röntgenresultat (KF 24:1)
- Förtroendeskapande åtgärder rörande HD-avläsning (KF 24:1)
- Kampanj mot kastrationer (KF 24:4)
- Registrering av inte godkänd färg med åtföljande registreringsförbud (KF 24:7, 24:8)
- Omarbetad blankett för operativa ingrepp, samt öka inrapporteringsfrekvensen till SKK (KF 24:9)
- Bistå UtstK i uppdrag att göra en utredning om tävlingarna Årets uppfödargrupp ska fortsätta, förändras eller läggas ner.
Uppdrag utifrån av Kennelfullmäktige antagen verksamhetsplan 2022-23
- Säkerställa relevanta rasspecifika hälsoprogram
- Djurskyddslagen som gäller från 2019 kommer även under kommande verksamhetsperiod att vara föremål för kontinuerliga samtal kring tolkning och utformning av detaljföreskrifter.
- SKK ska i nära samarbete med berörda specialklubbar främja en sund avel med fokus på långsiktig hållbarhet och genetisk variation. En viktig del i detta är att de rasspecifika avelsstrategierna, RAS, hålls levande i avelsarbetet inom ras- och specialklubbar. I detta arbete ska de svenska raserna särskilt uppmärksammas vad avser långsiktig hållbar avel.
- Målet är att SKKs samtliga registrerade raser ska ha ett RAS, rasspecifika avelsstrategier, som är aktuellt.
- Verka för en utökad internationell samverkan i avelsfrågor. Detta är av stor vikt eftersom de genetiska framsteg som görs i Sverige i hög grad påverkas av aveln i andra länder och den stora andelen importerade avelsdjur.
- Verka för att en harmonisering av olika hälsoprogram sker internationellt.
- Verka för inom Nordisk Kennel Union för att arbetet med att kvalitetssäkra olika metoder för hälsoundersökningar (t.ex. HD och ED) fortsätter.
- Uppfödare ska få tillgång till nya relevanta forskningsrön och tillförlitliga verktyg (t.ex. DNA-tester) samt få kunskap om hur dessa bör tillämpas i det praktiska avelsarbetet, hundhållningen och att organisationens regelverk hålls uppdaterade utifrån tillgänglig kunskap.
- Fortlöpande och i samråd med berörda specialklubbar utvärdera gällande särbestämmelser för respektive ras som gäller för att en valpkull ska kunna registreras.
- Stödja klubbarnas utbildning av uppfödare genom de möjligheter till konferensbidrag som finns och som hanteras av CS kommittéer för avel samt hundars mentalitet.
- Arrangera utbildningar för avelsfunktionärer under både 2022 och 2023.
- Genomföra uppdrag från KF 2021 avseende HD