Här kan du läsa mer om Domarkommitténs ansvarsområde och arbetsuppgifter samt se vilka frågor som just nu anses särskilt angelägna.
Ansvarsområde:
SKK:s kommitté för utbildning och auktorisation av exteriördomare.
Ansvarig för följande regelverk
- Regler och anvisningar för exteriördomare samt domaretiska regler
- Regler och riktlinjer för utbildning av exteriördomare
- Regler och riktlinjer för Svenska Kennelklubbens exteriördomarkonferenser
Kommitténs arbetsuppgifter:
- Ansvara för exteriördomarfrågor, utbildning och auktorisation av exteriördomare inklusive gruppallrounddomare
- Rätt att besluta om tolkning och frågor som berör standard och som väcks inom organisationen
- Delta på samtliga exteriördomarkonferenser och under viss del av konferensen informera om aktuella frågor som rör exteriördomarbedömning. Speciell vikt ska läggas vid en positiv utveckling av rasers hälsa samt mentala status.
- Uppföljning och utvärdering av domarnas arbete såväl nationellt som internationellt i synnerhet i beaktande av de krav som Djurskyddslagen ställer och att hundars välfärd alltid har högsta prioritet
- Föreslå CS auktorisation av domare som allrounddomare
- Rätt att efter begäran utse honnörsdomare
- Samordning av tidpunkt samt stöd under hela planeringsprocessen avseende specialklubbarnas exteriördomarkonferenser
- Stödja specialklubbarnas framtagande samt granskning av domarkompendier inför exteriördomarkonferenser samt publicera de som godkänns efter att behörigt tillstånd getts för publicering på skk.se. för raser som ingår i SRD ska samverkan ske med Kommittén för samsyn och exteriör sundhet, KSS
- Besluta om bidrag till specialklubbarnas exteriördomarkonferenser
- Besluta om resestipendium till exteriördomare
- Följa den nationella och internationella debatten avseende bedömning av exteriöra överdrifter hos hund
- Rätt att tilldela exteriördomare erinran, varning respektive avstängning
- Föreslå CS avauktorisation och återauktorisation av exteriördomare
- Biträda SKK/UtstK vid protester som berör domares agerande vid utställning
- Implementera konsekvenser av SRD i domarkompendier, domarkonferenser, preparandkurser m.m.
- Ansvara för uppdatering av Guidelines på de fyra FCI-språken
- Ansvara för utbildningsmaterial samt utse lärare till SKKs "Grundkurs i Anatomi och Bedömning"
- Fortlöpande sprida kunskap om kommitténs arbete genom nyhetsbrev eller på annat sätt
- Samverka med SKK/UtstK vad gäller utbildning av domaransvariga i läns- och specialklubb
- Granska länsklubbarnas förslag till domarlistor
- Fortsätta arbetet med att kvalitetssäkring sker av tjänstgörande exteriördomare som dömer i Sverige
Övrigt
- Att verka för att SKKs regelverk inom kommitténs ansvarsområde ska vara utformade på ett lättförståeligt sätt
- SKKs representant i FCIs Show Judges Commission och Show Commission samverkar med och rapporterar till kommittén, Utställningskommittén samt CS
- Kommittén ska verka för ett nära samarbete med Svenska Domarföreningen
- Arbetet ska ske i linje med SKKs miljöpolicy
- Kommitténs beslut kommuniceras i första hand genom protokollet. Önskas annan spridning av beslut delger kommittésekreterare detta till SKKs marknadsavdelning som i samråd beslutar i vilka kanaler informationen sprids.
- Kommittén har möjlighet att lämna förslag om önskat nytt IT-stöd eller förändring i befintligt stöd. Kommittén ska innan beslut fattas, inhämta en bedömning från SKKs IT avdelning av konsekvenserna av vad önskad förändring innebär i tid och kostnad. En bedömning görs av IT-avdelningen av när en förändring eller utveckling kan ske med hänvisning till de sedan tidigare fastställda projekten och uppdragen. I uppdrags- eller projektbeställningen ska anges skäl till önskad förändring, nyttan för SKK samt bedömd resursåtgång och kostnad. Slutligt ställningstagande till förändring eller inte sker av VD i samråd med CS utsedda arbetsgrupp.
- Kommittén ska i största möjliga utsträckning vara transparent i sina beslut och beslutsprocesser.
Aktiviteter från verksamhetsplanen och givna KF-uppdrag 2019:
- CS har från 2020 bildat kommittén för samsyn och exteriör sundhet och där respektive ordförande i Domar- respektive Avelskommittén ingår. Målsättningen är att skapa mesta möjliga samsyn mellan avel och exteriörbedömning baserat på i första hand de raser som listas i särskilda rasspecifika domaranvisningar, SRD.
- Vid granskning av domarkompendier säkerställa att dessa inte står i konflikt med de rasspecifika avelsstrategierna, RAS, eller de särskilda rasspecifika domaranvisningarna, SRD.
- SKKs utställningsregler kommer att revideras under verksamhetsperioden och DK ska säkerställa om denna revidering berör något i det regelverk som kommittén ansvarar för och i så fall genomföra erforderliga revideringar.
- Ta fram nytt förslag till bidragsregler för exteriördomarkonferensen
- I samverkan med UK utveckla digitala kurser inom kommittén ansvarsområde
- Fortsätta genomlysning av hela exteriördomarutbildningen
- I samverkan med Sveriges Hundungdom hitta vägen för att väcka intresse hos ungdomar att vilja utbilda sig till domare.
- Genomföra preparandkurs 2021 samt förberedande kurs i anatomi och bedömning samt efterföljande centralprov hösten 2020
- Utveckla ett praktiskt inträdesprov för personer som är intresserade av att söka till preparandkurser, som ska genomföras i kombination med ovannämnda kurs och centralprov
- Påbörja planering inför nästa generella domarkonferens som planeras genomföras i tidsintervallet 2022-2024.
Övriga anvisningar:
Kommitténs sekreterare är Boa Strandberg (Johanna Anderkrans t o m 2020-10-31).
Övriga uppgifter delegerade av kommittén fördelas av Tävlings- och utbildningschefen, som även har rätt att vid behov adjungera ytterligare personal till kommitténs sammanträden.
CS strävar efter att så många som möjligt av de praktiska frågorna ska handläggas av kansliets personal så att behandlingstiden för ärendena förkortas.
Kommittén förelägger SKK/CS ett förslag till budget inför varje verksamhetsperiod före den sista juni det år KF genomförs. SKKs VD delger därefter kommitténs ordförande fastställd budget.
I frågor som berör andra länder ska kommittén förelägga CS sitt ställningstagande innan kommittén meddelar SKKs ståndpunkt internationellt.
SKKs avtalsanslutna klubbar har begränsningar i vilka rättigheter de har inom SKK-organisationen. Det finns också hundraser registrerade i SKK där någon ansvarig specialklubb ännu inte utsetts. Aktuell lista upprätthålls av Föreningskommittén som även utsett kontaktpersoner för dessa raser. I ärenden som berör någon av dessa raser ska en kontakt tas med den utsedda personen inom SKK/FK innan beslut fattas av kommittén.
Kommittén ska, i frågor som är av väsentlig betydelse för flertalet läns- och specialklubbars verksamhet, i möjligaste mån inhämta berörda klubbars synpunkter innan slutligt beslut tas. Kommittén ska självständigt se till att berörda klubbar eller enskilda medlemmar som berörs av fattat beslut får information om beslutet. Vid remisser ska alltid en remisstid på tre månader ges. Vid fråga av väsentlig betydelse för klubb ska kommittén skicka en (1) påminnelse innan slutligt beslut tas.
Kommitténs ordförande äger rätt att i samråd med SKK:s VD anmäla enskild person till SKKs Disciplinnämnd. Kommittén ska delge CS information om anmälan som gjorts i CS namn till DN. Om ärendet rör person eller ärende som är av särskilt känslig natur ska CS få kännedom om anmälan innan DN beslutar i ärendet.
Om medlem agerar mycket olämpligt på sätt som är menligt för annan SKK-medlem, personal eller funktionär ska kommittén hänskjuta ärendet till SKKs ordförande och VD som gör en prövning om en överträdelse av SKKs stadga § 14 moment 1 eller grundregel 1:2 har skett.
Om kommittén fattar beslut som kräver större resurser från SKKs kansli än vad som är normalt för kommittén ska dessa godkännas av SKKs VD.
Kommitténs ledamöter:
Thomas Uneholt, Ordf.
Kjell Lindström
Johan Andersson
Marie Gadolin
Anna Uthorn
Eva Liljekvist Borg
Dodo Sandahl
Kjell Svensson, SKK, adj.
Ulrika Henriksson, SKK, adj.