För att stötta de förtroendevalda inom SKK-organisationen har Föreningskommittén inrättat något man kallar föreningskonsulenter. En föreningskonsulent kan hjälpa till när föreningskunskaperna inte riktigt räcker till, men även hjälpa till med att lösa konflikter inom klubben.
Föreningskommittén anser att den allmänna kunskapsnivån vad gäller föreningsdemokrati sjunker inom organisationen. Kommittén upplever också att kunskapsnivån är mycket ojämn, vilket inte sällan leder till konflikter såväl inom styrelsen som mellan styrelsen och enskilda medlemmar. De sociala mediernas intåg har också gjort det lätt att kritisera men svårare att nyansera.
Föreningskonsulentens roll
För att på kort sikt kunna komma till rätta med bristande föreningskunskap och de problem som det i förlängningen kan ge upphov till har Föreningskommittén inrättat en verksamhet med föreningskonsulenter. Föreningskonsulenten ska i första hand agera rådgivare till styrelser där tillräckliga kunskaper saknas bland de förtroendevalda. Föreningskonsulenten kan även ge klubben praktiska råd med att ta fram styrdokument, former för mötesdokumentation och vara behjälplig med mötesteknik. Slutligen ska en föreningskonsulent även kunna agera som en neutral konfliktlösare. Det kan gälla konflikter inom styrelsen, mellan styrelsen och enskild medlem eller mellan styrelsen och andra organ inom klubben.
Ta hjälp av en föreningskonsulent
Föreningskonsulenter kan arbeta på uppdrag av SKKs Centralstyrelse och främst då genom Föreningskommittén men också på begäran av enskilda klubbar. Större insatser arvoderas och i de fall uppdraget har godkänts av Föreningskommittén står SKK för kostnaden. Om konsulenten arbetar direkt på uppdrag av en enskild klubb står klubben för eventuella arvoden.
Tänk på att föreningskonsulentens uppgift inte är att på egen hand lösa föreningens konflikter utan snarare erbjuda stöd och kunskap så att föreningens förtroendevalda tillsammans med övriga medlemmar själva kan åstadkomma en lösning.
Vilka är SKKs föreningskonsulenter?
Föreninskonsulenterna är förtroendevalda inom SKK-organisationen med lång erfarenhet av styrelsearbete och arbete med att utveckla föreningsverksamheten inom SKK. Du hittar kontaktuppgifter till SKKs föreningskonsulenter längst ner på sidan.
Kontaktuppgifter till föreningskonsulenter