Här kan du läsa mer om KHMs ansvarsområde och arbetsuppgifter samt se vilka frågor som just nu anses särskilt angelägna.
Ansvarsområde
SKKs kommitté för den övergripande samordningen av arbetet med hundens mentalitet.
SKKs mål är att 75 % av alla födda hundar i Sverige ska vara rashundar registrerade i SKK. Idag är siffran i genomsnitt omkring 65 %. Större andel SKK-registrerade rashundar ger större kunskap om den svenska hundpopulationen och en bredare avelsbas. Riktade SKK-satsningar på hundars hälsa når, när andelen registrerade hundar ökar, en större del av den svenska hundpopulationen. En hög andel hundar registrerade i SKK stödjer även andra SKK-mål för medlemsantal och andel försäkrade hundar samt gynnar en bra hundhållning i Sverige.
Ansvarig för följande regelverk
- Regler för Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund (BPH)
- Regler för Mentalbeskrivning Hund
- Regler för korning (MT+ exteriörbeskrivning)
- SKKs policy relation människa-hund
Kommitténs arbetsuppgifter
- Stödja ras- och specialklubbar i deras arbete med mentalitetsfrågor. Målsättningen är att minst 15 % av registrerade hundar ska beskrivas med BPH eller MH
- Följa den nationella och internationella forskningen och utvecklingen inom området hundars mentalitet och på lämpligt sätt sprida denna kunskap inom SKK
- Följa svenska och internationella erfarenheter av olika provformer inom mentalitet
- Rätt att fastställa beskrivningsregler gällande mentalitet i samråd med ras- och specialklubbar
- Beslutanderätt vid tolkning av regler vid protester
- Rätt att lämna dispens från regelverket som ligger inom kommitténs ansvarsområde
- Rätt att besluta om titlar/beteckningar inom kommitténs ansvarsområde
- Rätt att pröva specialklubbs disciplinära åtgärder mot domare/beskrivare
- Rätt att besluta om bidrag till specialklubbs domar-/beskrivarkonferenser inom kommitténs ansvarsområde
- Bevaka att etiska krav upprätthålls i samband med provverksamheten där hundars välfärd alltid har högsta prioritet
- Rätt att besluta i överklaganden om hundar som stängts av VD
- Rätt att föreslå CS att besluta om medel till projekt inom kommitténs ansvarsområde från SKKs Utvecklingsfond
- Rätt att besluta om bidrag till klubbars utbildning av uppfödare
- Följa SKKs arbete med hundar som rapporteras för oacceptabelt beteende
- Uppmärksamma och stimulera långvarigt och engagerat funktionärers arbete inom kommitténs ansvarsområde genom t.ex. artiklar i några av SKKs tidningar
- Fortlöpande sprida kunskap om arbetet i kommittén genom artiklar i Hundsport Special, Hundsport, i nyhetsbrev och på SKKs webbplats
Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund
- Ansvara för drift av Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH, och ansvara för den centrala ledningen
- Ansvara för rekrytering, utbildning, vidareutbildning och auktorisation av funktionärer inom BPH
- Ansvara för att BPH kontinuerligt kvalitetssäkras
- Ansvara för att informations- och utbildningsmaterial finns för BPH
- Rätt att ge funktionärer erinran, varning respektive tidsbegränsad avstängning gällande BPH
- Föreslå CS avauktorisation av BPH-beskrivare
- Fortlöpande ta fram s.k. 200-analyser
Övrigt
- Att verka för att SKKs regelverk inom kommitténs ansvarsområde ska vara utformade på ett lättförståeligt sätt
- Arbeta i linje med SKKs miljöpolicy
- Samverka med AK i gemensamma frågor
- Kommitténs beslut kommuniceras i första hand genom protokollet. Önskas annan spridning av beslut delger kommittésekreterare detta till SKKs marknadsavdelning som i samråd beslutar i vilka kanaler informationen sprids. KHM har en journalistisk bevakning och där är Hundsport Special en av de kanaler där kunskap om kommitténs beslut sprids.
- Kommittén har möjlighet att lämna förslag om önskat nytt IT-stöd eller förändring i befintligt stöd. Kommittén ska innan beslut fattas, inhämta en bedömning från SKKs IT-avdelning av konsekvenserna av vad önskad förändring innebär i tid och kostnad. En bedömning görs av IT-avdelningen av när en förändring eller utveckling kan ske med hänvisning till de sedan tidigare fastställda projekten och uppdragen. I uppdrags- eller projektbeställningen ska anges skäl till önskad förändring, nyttan för SKK samt bedömd resursåtgång och kostnad. Slutligt ställningstagande till förändring eller inte sker av VD i samråd med CS utsedda arbetsgrupp.
- Kommittén ska i största möjliga utsträckning vara transparent i sina beslut och beslutsprocesser.
Aktiviteter från verksamhetsplanen och givna uppdrag från KF 2019:
- Samtliga regelverk inom kommitténs ansvarsområde ska revideras under mandatperioden
- Stödja de utbildade mentalpoolisterna för att skapa intresse för att erbjuda stöd och information gällande hundars mentalitet
- Fortsätta det pågående arbetet med pilotprojektet angående införandet av mentalindex
- Fortsätta insatserna för att förbättra kunskapen om hundars mentalitet oavsett ras med hjälp av bl.a. Beteende och Personlighetsbeskrivning Hund, BPH. Fortsätta arbetet med projektet "att beskriva hundrasers mentala egenskaper och beteende".
- Ta fram utbildnings- och informationsmaterial angående mentalitet för uppfödare, hundägare och olika funktionärsgrupper
- Följa upp erfarenheter av när privata företag arrangerar BPH från 2019 för avrapportering till KF 2021
- Följa arbetet som sker i samråd med SKK, SBK och Svenska Collieklubben för att öka samsynen kring rasens mentala status
- Verka för en ökad tillgänglighet till beskrivningar för personer med olika typer av funktionsnedsättningar
- Genomföra en vetenskaplig utvärdering av BPH och om så blir nödvändigt göra nödvändiga anpassningar
Övriga anvisningar
Kommitténs sekreterare är Anna Qvarfort
Övriga uppgifter delegerade av kommittén fördelas av chefen för avel och hälsa, som även har rätt att vid behov adjungera ytterligare personal till kommitténs sammanträden.
CS strävar efter att så många som möjligt av de praktiska frågorna ska handläggas av kansliets personal så att behandlingstiden för ärendena förkortas.
Kommittén förelägger SKK/CS ett förslag till budget inför varje verksamhetsperiod före den sista juni det år KF genomförs. SKKs VD delger därefter kommitténs ordförande fastställd budget.
I frågor som berör andra länder ska kommittén förelägga CS sitt ställningstagande innan kommittén meddelar SKKs ståndpunkt internationellt.
SKKs avtalsanslutna klubbar har begränsningar i vilka rättigheter de har inom SKK-organisationen. Det finns också hundraser registrerade i SKK där någon ansvarig rasklubb ännu inte utsetts. Aktuell lista upprätthålls av Föreningskommittén som även utsett kontaktpersoner för dessa raser. I ärenden som berör någon av dessa raser ska en kontakt tas med den utsedda personen inom SKK/FK innan beslut fattas av kommittén.
Kommittén ska, i frågor som är av väsentlig betydelse för flertalet läns- och specialklubbars verksamhet, i möjligaste mån inhämta berörda klubbars synpunkter innan slutligt beslut tas. Kommittén ska självständigt se till att berörda klubbar eller enskilda medlemmar som berörs av fattat beslut får information om beslutet. Vid remisser ska alltid en remisstid på tre månader ges. Vid fråga av väsentlig betydelse för klubb ska kommittén skicka en (1) påminnelse innan slutligt beslut tas.
Kommitténs ordförande äger rätt att i samråd med SKKs VD anmäla enskild person till SKKs Disciplinnämnd. Kommittén ska delge CS information om anmälan som gjorts i CS namn till DN. Om ärendet rör person eller ärende som är av särskilt känslig natur ska CS få kännedom om anmälan innan DN beslutar i ärendet.
Om medlem agerar mycket olämpligt på sätt som är menligt för annan SKK-medlem eller funktionär ska kommittén hänskjuta ärendet till SKKs ordförande och VD som gör en prövning om överträdelse av SKKs stadga § 14 moment 1 eller grundregel 1:2 har skett.
Om kommittén fattar beslut som kräver större resurser från SKKs kansli än vad som är normalt för kommittén ska dessa godkännas av SKKs VD.
Kommitténs ledamöter
Anna Fors Ward, Ordf.
Ken Lundahl
Cilla Hamfelt
Kristina Duvefelt
Patric Ragnarsson
Curt Blixt, adj.
Erling Strandberg, adj.
Åsa Lindholm, adj. Journalistisk bevakning
Helena Skarp, SKK, adj.
Helena Frögéli, SKK, adj.
Svante Frisk, SKK, adj. vid behov