Kommitténs uppdrag
Här kan du läsa om de uppdrag Kommittén för hundars mentalitet har att arbeta med under 2022-2023 på uppdrag av Centralstyrelsen. Dessa utgår från Kennelfullmäktige, KF, samt Länsklubbsfullmäktige.
Kontinuerliga uppdrag
- Stödja ras- och specialklubbar i deras arbete med mentalitetsfrågor. Målsättningen är att minst 15 % av registrerade hundar ska delta på BPH, MH eller MT
- Driva projekt inom kommitténs ansvarsområde
- Följa den nationella och internationella forskningen och utvecklingen inom området hundars mentalitet och på lämpligt sätt sprida denna kunskap inom SKK
- Vid behov stötta ras- och specialklubbar i frågor kring svenska och internationella provformer inom mentalitet.
- Bevaka att etiska krav upprätthålls i samband med provverksamheten där hundars välfärd alltid har högsta prioritet.
- Utvärdera SKKs arbete med hundar som rapporteras för oacceptabelt beteende och klargöra begreppet oacceptabelt beteende.
- Uppmärksamma och stimulera långvarigt och engagerat funktionärsarbete inom kommitténs ansvarsområde genom t.ex. artiklar i några av SKKs tidningar.
- Fortlöpande sprida kunskap om arbetet i kommittén genom artiklar i Hundsport Special, Hundsport, i nyhetsbrev och på SKKs webbplats.
Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund
Tidsbestämda uppdrag
Uppdrag utifrån LK Fullmäktige
- Stödja de länsklubbar som engagerar sig i utvecklingen av SKKs Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund, BPH, i sina respektive geografiska ansvarsområden.
Uppdrag utifrån av KF antagen verksamhetsplan 2022-23
- Tillhandahålla ett brett utbud av hundsport som ett stöd i aveln och för att möjliggöra möten mellan medlemmar med samma intresse.
- Säkerställa tillgången till kompetenta domare och funktionärer för de olika hundsporterna för att få en väl fungerande hundsport (PtK, JhK, KHM, UtstK)
- Djurskyddslagen som gäller från 2019 kommer även under kommande verksamhetsperiod att vara föremål för kontinuerliga samtal kring tolkning och utformning av detaljföreskrifter. Detta gäller både vad avser det politiska i regeringskansliet och riksdagen som berörda myndigheter. Jordbruksverket ansvarar främst för regler som rör avel och uppfödning och Naturvårdsverket gällande olika delar av jakt- och jaktprovsverksamheten. Målet under verksamhetsperioden är att SKKs synpunkter har beaktats vid införande av eventuellt förändrade myndighetsföreskrifter. (VD/AK/UKK/JHK/PTK/KHM/DK/AG STANDK)
- Arbeta för ökad förståelse och intresse för, Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund, BPH, respektive Mentalbeskrivning Hund, MH, bland klubbar och uppfödare. Vara klubbar behjälpliga vid införande av BPH som ett verktyg för nulägesbeskrivning och målsättningar gällande mentalitet i de rasspecifika avelsstrategierna. Målet under verksamhetsperioden är att minst 15 % per år av antalet registrerade hundar blir beskrivna med stöd av BPH, MH och MT.
- För samtliga delar av hundsporten såsom utställning, prov, tävling och beskrivning finns regelverk, fastställda av SKK. Dessa ska säkerställa att de olika verksamheterna bedrivs i linje med djurskyddslagens regler och intentioner. De olika regelverken har som utgångspunkt att upprätthålla utvecklingen av rasspecifika egenskaper eller stödja angelägna samhällsengagemang där hunden har en viktig roll eller främja aktivering med hund. Målet är att både de regelverk som fastställdes 2021 som de som kommer att fastställas 2022 ska gälla för en ny period till och med 2026. Genom detta skapas en ökad trygghet hos hundägare och funktionärer genom att inte regelverken ändras varje år. (UtstK/PTK/JHK/KHM)
- Bistå klubbarna med utbildade förtroendevalda med specialkunskaper som t.ex. föreningsfrågor, hundars mentalitet. (FK/UK/KHM)
- Verka för en ökad tillgänglighet till SKKs olika verksamheter för personer med olika typer av funktionsvariationer. (UtstK/JhK/PtK/KHM/UK)
- Bistå ras- och specialklubbar rörande rasers mentalitet och beteende bland annat genom SKKs utsedda personer som har en djup kunskap om hundars mentalitet.
- Stödja klubbarnas utbildning av uppfödare genom de möjligheter till konferensbidrag som finns och som hanteras av CS kommittéer för avel samt hundars mentalitet. (AK, KHM)
- Följa utvecklingen av nationella och internationella erfarenheter av olika prov- och tävlingsformer bl.a. genom kontinuerlig uppföljning av de rapporter som SKKs representanter i FCIs kommittéer obligatoriskt lämnar efter varje internationellt möte. (PtK/KHM/JHK)
- Följa utvecklingen av olika dressyrmetoder som tillämpas och verka aktivt för att sådant som strider mot SKKs policy relation människa - hund inte ges möjlighet att etablera sig i landet. (PtK/KHM/JHK)
- Med anledning av att prov- och tävlingsreglerna revideras kommer ett ökat behov av att avsätta ekonomiska medel för genomförande av domarkonferenser för dessa verksamheter. (JHK/PTK/KHM)
- Fortsätta kvalitetssäkringen av BPH, bland annat genom utbildning och seminarier för beskrivare och testledare inom BPH.