Ukrainska flyktingar får enligt gällande regler inte ta med sig sina husdjur på Migrationsverkets boenden. Myndigheten har därför vänt sig till Svenska Kennelklubben för att få hjälp att förmedla tillfälliga boenden för hundar, vilket vi förstås gärna vill hjälpa till med.
I media ser vi bilder på ukrainare som flyr kriget tillsammans med sina husdjur. EU har gemensamt lättat på införselreglerna för de djur som kommer tillsammans med sina ukrainska ägare. De flyktingar som kommer till Sverige med sina djur kan dock möta hinder i form av att Migrationsverket inte tillåter husdjur på sina boenden. De ukrainska flyktingar som inte lyckats ordna boende på egen hand måste då hitta en lösning för sitt djur.
Öppna upp för boende med husdjur i första hand
SKK har ombetts att hjälpa till att förmedla förfrågan till medlemmar som kan hjälpa flyktingar med hundar från Ukraina. Vi vill förstås gärna hjälpa till för att underlätta för ukrainska hundägare som inte kan ta med sig sin hund. Det bästa hade förstås varit om ett boende för både familj och hund kunnat erbjudas. Att behöva skilja husdjur från sina familjer bör vara en sista utväg när ingen annan lösning finns, men tyvärr kan Migrationsverket i nuläget inte möjliggöra boenden inklusive husdjur i den omfattning som är önskvärt. Det finns därför behov av tillfälligt omhändertagande av hunden.
Hjälp till genom att ta emot en ukrainska hundar
SKK har tagit fram en lösning för att förmedla kontakt mellan de som behöver hjälp och dig som vill hjälpa till. Anmäl ditt intresse i ett formulär så publicerar vi kontaktuppgifterna på vår webbplats så att myndigheter och hjälporganisationer kan kontakta dig. Observera att det enbart är hundar som uppfyller införselvillkoren som ska tas om hand på detta sätt. Hundar som har fått ett beslut om hemisolering måste bo tillsammans med sin ägare under isoleringstiden. Du kan alltså inte ta emot ett sådant djur, utan att djurets ägare också bor hos dig. Ett djur i hemisolering får dessutom inte ha kontakt med djur eller människor utanför den egna familjen.
Att ta hand om en hund är en behjärtansvärd insats men innebär också ett stort ansvar och du bör fundera igenom vad det innebär för dig på kort och på lång sikt. I nuläget finns ingen möjlighet att erhålla ekonomiskt stöd för foder, veterinärkostnader eller dylikt. SKK ser över frågan och har inlett en dialog med andra aktörer som skulle kunna vara en del av ett sådant stöd.
Lättnader enbart för hundar som reser med ägare
Observera att lättnaderna av införselreglerna endast gäller för hundar som kommer tillsammans med sina ukrainska ägare. Om du själv hämtar hem en hund från Ukraina gäller de vanliga införselreglerna. Jordbruksverket avråder från att göra hjälpinsatser för gatuhundar och djur från rescuecenter då smittorisken är stor. Vid ogiltiga dokument eller brister i rabiesskydd kommer Jordbruksverket sannolikt behöva besluta om avlivning.
Hjälp till hundar på plats
Om du inte har möjlighet att hjälpa hundar som kommit till Sverige kan du ge stöd till hundar som är kvar i Ukraina eller är på flykt i närområdet. Flera organisationer, som Djurskyddet Sverige och Hundstallet har startat insamlingar för hundar i Ukraina liksom den internationella kennelfederation FCI. Du kan också hjälpa till genom att skicka hundmat med Postnord som erbjuder gratis frakt till Ukraina.
Läs mer