Denna lathund kan fungera som vägledning i arbetet med den årliga utvärderingen och revideringen av RAS-dokumentet.
Enligt typstadgar för specialklubb respektive rasklubb inom SKK-organisationen ska redogörelse för arbetet med avelsfrågor finnas som en punkt på dagordningen vid klubbmöte/årsmöte. Specialklubbens/rasklubbens organ för avelsfrågor ska årligen upprätta verksamhetsberättelse med utvärdering av bland annat RAS och verksamhetsberättelse med arbetsbeskrivning för avelsfunktionärer.
Utvärdering av RAS
Vid utvärderingen av RAS bör följande frågor vara vägledande:
- Vilka källor har man använt sig av vid utvärderingen? Det kan till exempel vara SKK Avelsdata eller andra webbtjänster/databasprogram, publikationer av olika slag, enkätsammanställningar och så vidare.
- Hur har utvecklingen under verksamhetsåret varit beträffande de mål som finns i RAS? Närmar man sig målen, har man uppnått dem eller har utvecklingen gått åt annat håll? Om möjligt: Kommentera/diskutera resultatet. Reflektera över om målen är rätt ställda. Redovisa eventuella åtgärder för hur man ska gå vidare för att nå målen.
- Hur har efterlevnaden under verksamhetsåret varit när det gäller handlingsplaner/strategier för att nå målen? I vilken utsträckning har handlingsplaner/strategier genomförts? Om möjligt: Kommentera/diskutera resultatet. Reflektera över om strategierna är rimliga.
- Har situationen förändrats i rasen sedan RAS skrevs? I så fall på vilket sätt? Det kan till exempel gälla nya hälsoproblem (rubrik Hälsa) eller att rasen tagits upp i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna SRD (rubrik Exteriör).
Revidering av RAS
Respektive specialklubb ansvarar för att dess rasklubbar utvärderar och reviderar sina RAS. Det är därför lämpligt att specialklubben följer arbetet i rasklubben från början. En revidering ska, om inte annat angetts i RAS, göras fem år efter fastställan. Arbetet med revideringen kan beräknas pågå under cirka ett år, vilket innebär att man efter fyra år bör påbörja reviderings- och förankringsarbetet i klubben.
Om rasen är ansluten till hälsoprogram hos SKK på nivå 2 eller 3 ska resultatet av detta utvärderas i samband med revideringen vart femte år. Klubben bör även ta ställning till fortsatt behov av hälsoprogram hos SKK och/eller fortsatta rekommendationer inom ras-/specialklubben.
Den reviderade versionen ska sändas till SKK/AK för fastställan även om förändringarna är små. Nulägesbeskrivningarna ska alltid uppdateras och förankringen redovisas.
Aktuell specialklubb/avtalsansluten klubb godkänner RAS och skickar in den reviderade versionen till SKK/AK, som utser granskare som skriver ett utlåtande och föreslår fastställan eller återremittering.
Revidering under pågående giltighetsperiod
Om det blir aktuellt att göra någon ändring i RAS under pågående giltighetsperiod (vanligen 5 år) måste styrelsen följa den vanliga arbetsgången. Ändringar kan bara göras efter det att nytt underlag, till exempel en utvärdering, visat att det är befogat att ändra. Förslaget måste också förankras hos medlemmarna.
Aktuell specialklubb/avtalsansluten klubb godkänner RAS och skickar in den reviderade versionen till SKK/AK tillsammans med redovisning av hur förankringen skett. Det ska klart framgå vad som föranleder revideringen och vilka förändringar i dokumentet man föreslår.
Förslag till arbetsgång i rasklubben
Gå igenom de årliga utvärderingar som gjorts och SKK/AKs utlåtande i samband med fastställan av RAS.Sammanställ och kommentera resultatet som en utgångspunkt för förankring och diskussion med medlemmarna inför ny version och revidering av RAS.
Förankra och inbjud till delaktighet genom att publicera sammanställningen med kommentarer i klubbtidning och på nätet, ordna medlemsmöte/möten och så vidare.
Strukturen i RAS:
Historik
(Internationellt och i Sverige)
Population/Avelsstruktur
(Det kan handla om registreringssiffror, inavelsökning, kullstorlek, antal avelsdjur och avkommor per avelsdjur etc.)
- Nuläge
- Mål och strategier
Hälsa
- Nuläge
- Mål och strategier
Mentalitet/funktion
(Funktion avser jaktegenskaper/bruksegenskaper.)
- Nuläge
- Mål och strategier
Exteriör
(Om rasen har tagits upp i de Särskilda Rasspecifika
Domaranvisningarna, SRD, ska detta arbetas in i RAS.)
- Nuläge
- Mål och strategier
Övrigt
- Eventuellt övrigt som klubben vill ta upp.
- Kom ihåg att ange hur RAS förankrats i klubben.
Att tänka på inför revidering
- Är strukturen och layouten bra? Om inte – förändra!
- Är omfattningen rimlig? Antal sidor bör begränsas till läsarvänligt antal! Intressant underlag kan läggas som bilagor till RAS.
- Finns mål och strategier för alla olika delar av RAS? Är de möjliga att utvärdera? Bör de förändras?
- Har rimliga prioriteringar gjorts?
- Använd de utvärderingar av RAS som gjorts för att beskriva nuläget och som underlag för beslut om prioriteringar, mål och strategier.
- Använd det utlåtande av RAS som skrivits av Avelskommitténs granskare. Där finns anvisningar för vad man bör tänka på vid revidering.
- Har klubben valphänvisningsregler som bör redovisas i RAS?
- Om rasen är ansluten till hälsoprogram hos SKK på nivå 2 eller 3 ska resultatet av detta utvärderas i samband med revideringen vart femte år. Klubben bör även ta ställning till fortsatt behov av hälsoprogram hos SKK och/eller fortsatta rekommendationer inom ras-/specialklubben.
Ett par konkreta exempel
För att illustrera hur modellen kan fungera har vi hämtat ett par exempel ur utvärderingar som presenterats vid den årliga redovisningen i ett par klubbar. Klicka på länken: Exempel på utvärdering av RAS
Kontakt angående RAS
Svenska Kennelklubbens Avelskommitté
Anne Bucksch
e-post: anne.bucksch@skk.se