Intresset för Svenska Kenneklubbens mentalbeskriving BPH fortsätter att växa och antalet arrangörer ökar. Här kan du läsa om vilka krav som ställs på dig som redan idag arrangerar BPH eller funderar på att göra det i framtiden.
Varför bli arrangör?
Nästan dagligen läser vi i tidningar och hör i media om människor och hundar, som råkar illa ut i olyckor, där ofta hunden utpekas som orsak till incidenterna. Vissa raser utpekas oftare än andra, debatten går i vågor. SKK-organisationen tar denna fråga på största allvar. Att olyckorna vanligtvis har sin orsak i olämpliga hundägare är vi väl medvetna om. Samtidigt har vi mot samhället ett ansvar att bidra till att förbättra situationen. Detta med fördel innan förbud och restriktioner, oftast lite panikartat utlösta, drabbar oss hundägare på ett sätt som får allt annat än avsedda effekter. Den utvecklingen har vi redan kunnat följa i Danmark.
Som arrangör av BPH har du möjlighet att bidra till en sundare hundavel och ett ökat hänsynstagande till mentalitet i avelsarbetet. En viktig uppgift som samtidigt är rolig, lärorik, intressant och stimulerande.
BPH är framtaget i första hand för att uppfödare och rasklubbar ska få ett verktyg att utvärdera mentaliteten inom sin ras och då speciellt beteenden som är relevanta för alla raser i vardagslivet och samhället. Ett utmärkt sätt att dokumentera rasens mentala tillstånd i arbetet med den rasspecifika avelsstrategin. För den enskilde hundägaren kan den ge värdefulla upplysningar, till exempel om vad man kanske kan förvänta sig i vissa oförutsedda situationer av sin hund. Kanske att vissa förebyggande åtgärder kan vara lämpliga!
Lathund för arrangörer
Här kan du se vilka krav som ställs på dig som arrangör när det gäller BPH-banan och miljön runt den, arvoden, avtal, administration etc. Du kan också se vilka krav som ställs på de testledare andra funktionärer som du använder dig av.
Krav för att delta i central utbildning till beskrivare
- Stort hundkunnande och erfarenhet av att tolka och läsa hundars beteende. Uppge gärna referens och/eller bifoga meritförteckning.
- Tillgång till och vana av dator, internet och mejl.
- Möjlighet att avsätta tid till självstudier, till exempel av beskrivningar/studier av hundar via datorn före kursstart.
- Möjlighet och avsikt att beskriva hundar inom BPH vid cirka 5 tillfällen per år
- Möjlighet att delta vid samtliga utbildningstillfällen, 3 veckoslut fredag–söndag.
- God social kompetens.
- Medlemskap i klubb inom SKK-organisationen.
Krav för att delta i central alt. lokal utbildning till testledare
- Möjlighet att delta vid ett av ovanstående kurstillfällen. Observera att fem testledare deltar vid varje kurstillfälle, så möjlighet att välja helg är begränsad.
- Tillgång till och vana av dator, internet och mejl.
- Erfarenhet av att leda en grupp/er och stor vana att hantera hundar. Uppge gärna referens och/eller bifoga meritförteckning.
- Möjlighet att avsätta tid till självstudier, till exempel av beskrivningar/studier av hundar via datorn före kursstart.
- Möjlighet och avsikt att agera som testledare vid BPH cirka 5 tillfällen per år.
- God social kompetens.
- Medlemskap i klubb inom SKK-organisationen.
Krav för att delta i lokal utbildning till figurant
- Förmåga att hantera och läsa hundar på ett bra sätt
- Medlemskap i klubb inom SKK-organisationen
Det åligger dig som arrangör att svara för att tjänstgörande BPH-figurant besitter de kunskaper som han eller hon behöver för att fullfölja sin uppgift.
Minimiålder för BPH-funktionärer är 18 år.
Rekommenderat minimiantal funktionärer/arrangör
- 2 st beskrivare
- 2 st testledare
- 2–3 st figuranter
Beskrivarna ska även tjänstgöra som testledare vid något tillfälle årligen.
Funktionärsarvoden
SKK/KHM har beslutat om följande minimiarvoden:
- beskrivare 750 kr
- testledare 600 kr
- figurant 250 kr
Det står dig som arrangör fritt att betala ut högre ersättning.
Avtal
Som arrangör svarar du för utbildningskostnader av dina funktionärer samt tillhandahåller läsplattor för inrapportering av resultat. Avtal bör skrivas med beskrivare och testledare avseende tjänstgöringskrav och läsplattor.
Beskrivningstillfällen/år
Som arrangör ska du kunna arrangera BPH årligen vid minst 5 tillfällen, alternativt minst 40 hundar för varje beskrivare och testledare.
Personalvård
Det är viktigt med god ”personalvård” för att behålla utbildade funktionärer – det är kostsamt att utbilda nya funktionärer. Du som arrangör svarar för lämplig kompetensutveckling av dina funktionärer.
BPH-banan
- BPH-banan ska ligga ostört, så att beskrivningen kan genomföras utan störande inslag för hundarna.
- Det ska finnas möjlighet att skjuta utan att störa grannar/bostadsområden.
- Det ska finnas möjlighet att förvara materiel i förråd i nära anslutning till banan (plastunderlagen till moment 7 bör kunna förvaras utomhus vid banan, de är otympliga att bära ut vid varje tillfälle.)
- Terrängen ska vara plan, typ träningsplan, väldränerad och med en storlek av cirka 100 x 100 meter.
- Det är en fördel om det finns möjlighet att lägga bana i inomhushall vintertid (skott utomhus) för att kunna förlänga säsongen.
Klubbstuga/kök/WC
Det bör finnas en klubbstuga eller motsvarande i närheten av banan.
Parkering/väntplats/rastplats
- Det är en fördel om platsen ger skugga för parkerade bilar
- Platsen ska ligga i nära anslutning till BPH-banan för att möjliggöra snabba förflyttningar.
- Det ska vara tydligt markerat var rastning av hund kan ske.
Administration
- Alla BPH ska offentliggöras på arrangörens webbplats som ska vara länkad till www.skk.se
- PM/deltagarlistor ska vara funktionärer/deltagare tillhanda senast 14 dagar före BPH.
- Det ska finnas enkel, tydlig information på webbplatsen för att minska antalet frågor.
- Nya beskrivningstillfällen skapas lämpligen av arrangören och meddelas beskrivaren i PM som utsänds före BPH.
- Det ska finnas tydlig information på webbplatsen och i PM om kontaktuppgifter till en person som är tillgänglig för att svara på frågor.
Anmälningsavgift för BPH
Det står varje arrangör fritt att besluta om anmälningsavgiften beroende på omkostnader. Om du som arrangör tar ut en anmälningsavgift som genererar en vinst förelår SKK/KHM att överskottet återinvesteras i verksamheten.
Försäkring
SKKs kollektiva klubbförsäkring gäller vid BPH som arrangeras av klubb inom SKK-organisationen. Undantaget från detta är BPH som ararngeras av Svenska Brukshundklubben, då SBK har egen försäkring.
SKKs kontaktperson för BPH
Helena Frögeli, SKKs kansli, e-post: helena.frogeli@skk.se, tel: 08-795 31 15
Här kan du läsa mer om BPH: Beteende- och personlighetsbeskrivning hund