Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH, är nu etablerat i princip hela Sverige. Fortfarande finns dock möjlighet för några fler arrangörer att starta BPH-verksamhet, men enbart i områden med stor efterfrågan eller där avstånden mellan banorna är långa.
När BPH nu är etablerat utgår SKKs kommitté för hundars mentalitet, KHM, ifrån att behovet av att nyutbilda funktionärer har minskat och att en mer flexibel beskrivarutbildning är en mer praktisk och dessutom billigare lösning. KHM har därför beslutat att lägga ned de stora centrala praktiska utbildningshelgerna som hitintills varit standard. Istället har ett digitalt utbildningspaket, innehållande texter och filmer för de beteenden som mäts inom BPH, till exempel socialitet, utforskande, lekfullhet och hotfullhet sammanställts. Samtidigt har en ny studieplan tagits fram som innebär att kursdeltagaren gör sin utbildningspraktik hos redan befintlig arrangör.
För den som blir antagen till beskrivarutbildningen görs en kunskaps- och färdighetsinventering varefter utbildningsbehov och tidsplan fastställs. Utbildningsmålen måste alltid uppnås men tidsåtgången kan variera baserat på deltagarens förkunskaper gällande hundars beteenden och BPH.
Läs hela studieplanen med förkunskapskrav, utbildningens upplägg, mål och examination nedan.
Lokal utbildning av testledare
Fram till och med 2018 har testledare utbildats endera via SKKs centrala utbildningshelger alternativt hos arrangör med lokalt utbildningsavtal. Precis som för beskrivarna läggs nu den centrala utbildningen ned. Nya testledare kommer därmed framöver vara hänvisade till lokala utbildningar hos någon av de arrangörer som har utbildningsavtal alternativt till att boka utbildare via SKKs arbetsgrupp för BPH. Även för testledarutbildningen har en ny studieplan fastställts med möjlighet till ett mer flexibelt utbildningsgenomförande baserat på deltagarens förkunskaper.
Läs hela studieplanen med förkunskapskrav, utbildningens upplägg, mål och slutprov nedan.
Så här gör du för att bli arrangör, beskrivare eller testledare
Om du vill utbilda dig till beskrivare eller testledare inom BPH måste du vara knuten till en befintlig arrangör. Kontakta din närmaste arrangör för att höra om de behöver din hjälp! Därefter kontaktar du och arrangören SKKs arbetsgrupp för BPH med ansökan om utbildning.
För att ansöka om att bli BPH-arrangör kontaktar du/din klubb SKKs arbetsgrupp för BPH för mer information. Arbetsgruppen gör en bedömning om behovet av fler arrangörer inom det område där ni avser att vara verksamma. Läs mer om att vara arrangör .
Utbildningskostnader
Utbildningen till BPH-beskrivare är subventionerad av SKK och kostar 5 000 kr. Vanligen är det den lokala BPH-arrangören som står för utbildningskostnaderna. Arrangör och beskrivare uppmanas att skriva avtal om antal år eller BPH-tillfällen som beskrivaren minst åtar sig att genomföra efter utbildningen. I kurskostnaderna ingår tillgång till SKKs digitala utbildningsplattform, BPH-appen, central och lokal handledning, examination och auktorisation vid godkänd utbildning. Deltagaren betalar själv resor upp till 15 mil enkel resa. För längre resväg finns möjlighet att ansöka om bidrag från SKK/KHM.
Kostnader för testledarutbildningen varierar beroende på om utbildningen genomförs av lokal arrangör eller om utbildare bokas via Arbetsgruppen för BPH. Prisuppgifter kan därför inte lämnas.
Materialkostnader
Delar av BPH-banan köps av SKK för ett subventionerat pris på 15 000 kr. Där ingår bland annat standardiserade och eldrivna delar så som halvfiguren och skramlet. Utöver dessa ansvarar arrangörer själv för inköp av platta för resultatregistrering till beskrivaren, startpistol, markeringar, underlag mm.
Har du frågor kring BPH-utbildningar. Skicka dina frågor till bph@skk.se.