Att köpa en vuxen hund

Även om man har bestämt sig för att skaffa hund kanske man drar sig för det arbete det innebär med en valp. Då kan alternativet vara en så kallad omplaceringshund. En unghund eller vuxen hund som behöver flytta till ett nytt hem.

Briard på brygga i solnedgång

Att tänka på vid köp av vuxen hund

Det finns många hundar här i Sverige som söker nya hem av olika orsaker. Därför rekommenderar vi inte att välja en utländsk hund där det finns stor risk att bli lurad. Den kriminella verksamheten med hundsmuggling har ökat mycket de senaste åren. Det har gynnat utländska “valpfabriker”, vilket kan innebära att hundar föds upp under fruktansvärda förhållanden.

En hund från utlandet kan också bära på parasiter eller sjukdomar som inte finns i Sverige. Man ska även vara försiktigt med vuxna så kallade rescue-hundar från andra länder. De hundarna kan vara väldigt skygga och det krävs stor hundkunskap för att kunna rehabilitera de här hundarna till ett värdigt liv.

Ta reda på så mycket du kan

Orsaker till att en hund behöver hitta ett nytt hem kan vara många, exempelvis skilsmässa eller förändrade arbetsförhållanden, så en hund som söker nytt hem behöver inte vara en ”problemhund” utan helt enkelt en hund som ägaren inte längre kan ta hand om på ett bra sätt. Sen finns förstås individer som ägaren av andra orsaker inte vill ha kvar. Kanske kräver hunden mer motion och aktivitet än vad ägaren kan ge. Det kan naturligtvis också handla om hundar som har avvikelser i beteendet som ägaren inte lyckas hantera.

Som spekulant på en vuxen hund bör du därför förhöra dig noga om orsaken till att hunden behöver flytta. Det är viktigt att man försöker att bilda sig en uppfattning om hur den vuxna hunden är och vilka erfarenheter den har med sig. 

Här kommer tips på frågor du kan ställa till den tidigare ägaren:

  • Är hunden frisk, har den varit skadat tidigare?
  • Finns det något den är rädd för eller inte tycker om?
  • Kan den vara ensam hemma några timmar?
  • Är den rumsren?
  • Kommer den när man ropar, det vill säga kan den vara lös eller jagar hunden katter eller vilt?
  • Hur trivs den med andra hundar?
  • Är den van vid barn? 
  • Gillar den att åka bil?
  • Vaktar hunden leksaker, mat eller annat?

Fördelar och nackdelar

Fördelen med att bli ägare till en vuxen hund är att grundarbetet kan vara gjort. Hunden är förmodligen rumsren, den biter inte sönder möbler och skor, och den kan gå långa promenader. Nackdelen är att en del olater kan vara befästa, att du inte vet vilka erfarenheter hunden har i bagaget och att din möjlighet att påverka hundens uppfostran är mer begränsad. 

Hur hittar jag en vuxen hund?

  • På Svenska Kennelklubbens annonssida Köpahund har du möjlighet att söka efter en vuxen hund. Alla hundar som annonseras på denna sida säljs av SKK anslutna uppfödare.
  • Du kan också prova att kontakta uppfödare av hundrasen du är intresserad av. Ibland har dom en hund hemma - kanske en före detta avelstik som ska omplaceras till nytt hem.
  • Hundrasernas egna klubbar har ibland omplaceringssidor på sina hemsidor. Länkar till rasklubbarnas hemsidor hittar du också på Köpahund. Sök på den hundras du är intresserad av och när du får upp informationen om rasen hittar du länken på samma sida.

Det finns även flera olika djurskyddsföreningar som bedriver omplaceringsverksamhet. Du kan till exempel kontakta Hundstallet, de har verksamhet på flera platser i Sverige.

Genomföra köpet

Även om en hund har några år på nacken ska man inte utgå ifrån att den är gratis. Den har förhoppningsvis många goda år kvar att leva, och det är rimligt att man betalar för sin hund.

Precis som när man köper en valp, finns det rutiner som ska följas:

  • Prövotid med inackorderingsavtal
    Ibland när man köper en vuxen hund kan man komma överens med säljaren om en prövotid om tex 2-4 veckor innan man genomför köpet. Detta för att man ska få möjlighet att få en känsla över om hunden och nya hemmet blir så bra man tänkt.

    Om en prövotid sker innan köpet, rekommenderar vi att ni skriver ett avtal som innehåller prövotiden, vem som står för hundfoder, försäkring och resor. Vi har ett färdigt inackorderingsavtal som ni gärna får använda er av.
  • Hunden ska vara veterinärbesiktigad
    Veterinärintyget får inte vara äldre än 7 dagar vid försäljningen. Detta gäller om hunden säljs av en uppfödare inom Svenska Kennelklubben. Men vi rekommenderar att även om du köper en hund av en privatperson så bör hunden vara veterinärbesiktigad. Det är en säkerhet både för dig som köpare och för den som säljer hunden.
  • Avtal
    Det är viktigt att ni tecknar ett köpeavtal, uppfödare inom Svenska Kennelklubben ska använda sig av organisationens egna köpeavtal. Köper du hunden av en privatperson skriver ni eget köpeavtal/kvitto, bra mallar finns att tillgå på internet.
  • Ta över försäkring
    När det gäller försäkring är det oftast lämpligt att ta över den försäkring hunden redan har till att börja med.