Basset hound

Social, tillgiven kortbent spårexpert

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Jakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Lite större

Allmänt

Basset hound är historiskt sett en drivande jakthund. Den har använts som så kallad packhound, vilket betyder ”jaga i flock”. Rasen hålls idag, både i sitt hemland och här i Sverige, huvudsakligen som sällskapshund och är genom sitt godmodiga temperament en utmärkt familjehund.

Om du funderar på basset hound:

  • Rasen växer fort och vill som valp ofta mer än den orkar. Var försiktig med hård motion och långa promenader i tidig ålder.
  • En basset hound kan ha problem med att lämnas ensamma och visar då ljudligt sitt missnöje. Ensamhetsträna tidigt och i korta stunder.
  • Öronen och den lösa huden kräver regelbunden tillsyn.
  • Rasen är en stor hund på korta ben. Trots sin storlek ska den aldrig vara klumpig utan full av spänst och rörlighet.
  • Basset hound är en självständig ras och som ägare bör du vara utrustad med både humor och envishet.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Bassetklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är vanligen trefärgad, vit gulröd och svart, eller tvåfärgad, vit och gul, men fler färger är tillåtna. Mankhöjden är 33–38 cm. Pälsen ska vara slät och kort samt tättliggande.

Skötsel

Rasen kräver minimalt med pälsvård. Badas vid behov. Basset hound har en viss mängd lös hud, rynkor och långa, tunga öron vilka kräver en hel del tillsyn. Man bör till exempel alltid torka av sin hund noga efter en blöt promenad

Egenskaper och mentalitet

Temperamentet ska vara lugnt och tillgivet, aldrig aggressivt eller undfallande. Ett godmodigt och synnerligen socialt beteende mot andra hundar ska vara utmärkande. Bara enstaka individer används i praktisk jakt och endast ett fåtal av dessa startar på drevprov. Rasen ståtar däremot med ett stort antal viltspårschampions då den är en ypperlig spårhund och en mycket duglig eftersökshund.

Hälsa

Då basset hound tillhör de tyngre och mer snabbväxande raserna, kan det förekomma växtvärk (panosteit). Detta tar sig uttryck i form av hältor som oftast visar sig vid ung ålder, men som vanligtvis försvinner med tiden. En del hud- och ögonproblem kan förekomma i rasen. Osund och/eller alltför riklig mängd lös hud kan medföra hudvecksinflammationer.

Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, för bland annat överdrifter gällande hud, ögonkanter och öron.

Historik

Under andra delen av 1800-talet importerades en basset artésien normand från Frankrike till England. Målsättningen var att få fram en långsamt drivande hund med bästa möjliga spårförmåga och därför korsade man den rasen med engelsk blodhund. De första exemplaren av basset hound kom till Sverige 1958.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15