Finsk lapphund

Alert, följsam, social och lättlärd naturälskare

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Finland
Hundtyp
Vallhund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Den finska lapphunden är en mycket bra allroundhund som lämpar sig utmärkt till agility, i lydnadsringarna, i spårskogen, som vallhund, räddningshund och även som eftersökshund samt jakthund främst på fågel och älg. Det är en mycket trevlig sällskaps- och familjehund som är vänlig och social men måste aktiveras för att må bra.

Om du funderar på finsk lapphund:

  • Rasen vill gärna vara ute mycket och är väldigt anpassningsbar men trivs bäst i ett aktivt hem.
  • Det är en mjuk, lyhörd och följsam hundras som trivs med en trygg och lugn ägare.  
  • Rasen mognar sent, de utvecklas långsamt och lever ofta ett långt liv. En livslängd på 12–15 år är inte ovanligt.
  • En fisk lapphund kan växlar snabbt  mellan vila och arbete och vill ha varierande arbetsuppgifter för att trivas.
  • Den är alert och lättärd, har god hälsa och älskar att få vara med sin flock.
  • Rasen skäller inte bara utan kan ge ifrån sig en rad olika ljud.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Lapphundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

En finsk lapphund är en kraftigt byggd hund i förhållanden till sin storlek och något längre än hög. Pälsen är riklig, speciellt hanhundar har en tydlig krage. Det långa täckhåret är strävt och under finns tät underull. Den har ett mjukt och vänligt uttryck. Rasen kan ha alla färger men grundfärgen ska dominerar. Mankhöjd för hanar är 49 cm och tikar 44 cm.

Skötsel

Eftersom täckhåren är grova så trillar smutsen av lätt och hundden blir inte blöt inpå huden. Borsta pälsen då och då, speciellt vid fällning som sker två gånger per år och då tappas rikligt med hår. Bada endast när det behövs. Hunden ska inte badas för ofta då blir pälsen då kan bli för mjuk i sin struktur.

Egenskaper och mentalitet

Eftersom rasen främst har använts till att samla ihop och hålla kvar renhjorden på betesplatsen är det nödvändigt med en stabil mentalitet. En fisk lapphund måste vara modig, uppmärksam och alert för att kunna reagerar på renarnas framfart. Detta samtidigt som hunden måste vara så lugn och trygg så att den inte skingrar hjorden.

Det är de här egenskaperna som gör rasen till en populär sällskaps- och familjehund. Den finska lapphunden är social och öppen, lättlärd och arbetsvillig. Det är en uthållig, vänlig samt tillgiven hund, som är känd för sin följsamhet och sitt mod.

Hälsa

Rasen har inga kända rasbunda hälsoprolem. Höftledsdysplasi, HD, förekommer.

Historik

Samerna har länge använt hundar till att valla och vakta renarna. Från dessa hundar fastställde den finska kennelklubben den lapska vallhundens första rasstandard 1945. Namnet ändrades till lapphund 1967. Rastypen utkristalliserades under 1970-talet och standarden har modifierats flera gånger. Namnet ändrades till finsk lapphund 1993. Rasen har stabiliserats snabbt och numera är den mycket populär främst som familje- och sällskapshund.

 I slutet av 90-talet tog en finsk lapphund en silvermedalj i räddnings-VM. I Finland har även finsk lapphund placerat sig på prispallen i Finska mästerskapen inom lydnad och agility.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15