Du som till exempel är forskare eller veterinär och bedriver forskning kring sällskapsdjur har möjlighet att ansöka om medel ur Agria och SKK Forskningsfond. Här hittar du mer information om hur du gör.
Skicka in din ansökan via forskningsfondens elektroniska ansökningssystem. Under rubriken "Anvisningar" i vänstermenyn kan du läsa om hur du gör.
För detaljerad information om forskningsområden, etiska riktlinjer, sökprocessen och bedömning av ansökningar finns Handbok 2022 att läsa här.
Information om andra fonder och stiftelser som beviljar bidrag till forskning kring sällskapsdjur finns som pdf att hämta här.
How to apply. Information in English, click here.
Ansökan i två steg
Ansökan görs i två steg. I steg 1 skickar du som söker forskningsmedel in en kortare skiss som bedöms utifrån relevans och potential. Bidrag kan sökas för lön. Efter forskningskommitténs beslut, skickas en inbjudan till de sökande som går vidare till steg 2. Ansökningar ska skrivas på svenska eller engelska. Anslag kan sökas för projekt under ett, två eller tre år och de som beviljas medel för mer än ett år ska årligen skicka in en årsrapport samt ansökan om fortsatt finansiering enligt den ursprungliga ansökan och det belopp som Forskningsfonden reserverat.
Medel kan sökas av forskare i Sverige, Danmark, Finland och Norge.
Steg 1-ansökan ska innehålla en kortare beskrivning över det föreslagna projektet (högst 3 sidor eller 15 000 tecken, standardtypsnitt) med fokus på projektets relevans och praktiska nytta för smådjurssektorn eller smådjurens inverkan på människor och djur och ska innehålla:
- Syfte, mål och förväntade resultat
- Bakgrund till projektet
- Kortfattat om material och metoder
- Eventuella preliminära resultat
- Summa medel som söks, med motivering
- Nyttan för smådjurssektorn
- Övriga deltagande personer i projektet
- Tidigare eller nuvarande finansiering till sökt projekt
- Kort beskrivning av hur resultaten ska förmedlas och spridas
Ansökan kan göras för maximalt 1 miljon kronor per år. Fonden beviljar inte medel för konferensresor. Overheadkostnader får uppgå till maximalt 25 % av det totala sökta beloppet.
I steg 2 ska inbjudna sökande lämna en fullskalig ansökan. Den detaljerade projektbeskrivningen ska fokusera både på projektets relevans och praktiska fördelar för smådjurssektorn eller smådjurens betydelse för människan och samhället. Den detaljerade projektbeskrivningen får inte överstiga fem sidor, exklusive CV och publikationer och ska innehålla:
- Projektets syfte, mål och förväntade resultat
- Material och metoder
- Projektgruppens sammansättning
- En sammanfattning av tidigare forskning inom området och en beskrivning av det sökta projektets koppling till redan utförd forskning
- Nationella och internationella samarbeten
- Övriga deltagare och deras funktion i projektet
- Motivering av budget
- Etiska överväganden
- Plan för vetenskaplig publicering och informationsspridning
- En kortfattad beskrivning av projektet på svenska eller engelska för publicering på fondens webbplats
Vem får ansöka?
Sökande bör vara disputerat eller ha motsvarande vetenskaplig kompetens samt vara knutna till universitet, forskningsinstitutioner och andra organisationer, till exempel djursjukhus. Medel beviljas inte till privatpersoner som inte har en sådan anknytning. Det måste finnas en opartisk ekonomisk funktion som kan förvalta bidragen.
Viktiga datum
Steg 1 är öppet 1 - 30 april.
Steg 2 är öppet 1 - 30 september .
Beviljad eller avslagen ansökan?
När beslut är fattade och protokoll justerade läggs beslut samt motiveringar in i Fondens ansökningssystem och samtliga sökande informeras via e-post. De som beviljats anslag ska printa ut kontrakt i två exemplar, underteckna och skicka per post till Forskningsfonden. Ett ex signerat av Fonden skickas i retur och därefter kan förvaltande organ rekvirera beviljade medel. OBS! Om projektet kräver etiskt tillstånd måste detta vara Fonden tillhanda innan medel kan utbetalas.
Frågor?
Skickas till fondens sekreterare:
Agria och SKK Forskningsfond
Box 771
191 27 Sollentuna
E-post: forskningsfonden@skk.se