Header
SKK hem

Presa canario

Ingår i grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

Historik

Presa canario är en ras av molossoid typ som har sitt ursprung på öarna Teneriffa och Gran Canaria i ögruppen Kanarieöarna. Under 1600- och 1700-talen växte populationen avsevärt vilket avspeglar sig i många historiska texter från tiden efter den spanska erövringen. I dessa texter förklaras vilka uppgifter hundarna hade – framförallt som vakt- och boskapshund liksom att hjälpa slaktarna att kontrollera nötboskapen.

Användningsområde

Den är en vakt- och boskapshund. I Sverige används den i dag främst som sällskapshund, men är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är särskilt lämpad att utföra vaktfunktioner och har traditionellt använts till att driva nötboskap. Presa canario har ett jämnt temperament och ett stort självförtroende. Den är mild och värdig tillsammans med familjen, trogen sin ägare men misstänksam gentemot främlingar. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är ca 60–66 cm och tikar 56–62 cm. Vikt för hanar är 50-65 kg och tikar 40-55 kg. Färgen är tigrerad eller fawn. Pälsen är kort, grov och tätt åtliggande.

Pälsvård

Pälsen är lättskött och kräver minimal omvårdnad.

Övrigt

Rasen är ingen förstagångshund utan kräver en hundvan ägare. Antal individer i Sverige är mycket få.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Presa canario

Länkar

Presa canario

Mer information