På Stockholm Hundmässa arrangeras en av Europas största hundutställningar. Över 300 olika hundraser bedöms i ringarna under mässhelgen och tusentals hundar deltar. Här berättar vi lite mer om hundutställningen och hur den går till.
På Stockholm Hundmässa bedöms hundar i ringarna runt om i mässhallarna, av duktiga och erfarna domare från hela världen.
Olika hundraser olika dagar
Bedömningen av de olika hundraserna på utställningen sker olika dagar. Var noga med att ta reda på vilken dag den hundras du är intresserad av bedöms, så att du inte missar det!
Hundraserna är uppdelade i 10 grupper och nedan ser du vilken dag de olika grupperna bedöms på. I vilken grupp hör din favoritras hemma? Kolla hundrasguiden på skk.se!
- Lördag: grupp 1, 5, 7, 9 och 10
- Söndag: grupp 2, 3, 4, 6 och 8
På plats på mässan kan du köpa kataloger med aktuella uppgifter om samtliga hundar som deltar på utställningen respektive dag på årets mässa.
Vad händer egentligen i utställningsringen?
En hundutställning är ingen skönhetstävling, utan vad domaren bedömer är hur väl hunden motsvarar den standard som finns för varje ras. Rasstandarden slår fast hur till exempel en golden retriever ska se ut för att på bästa sätt kunna utföra den uppgift rasen avlats fram för att utföra. Den beskriver i detalj idealhunden i varje hundras avseende storlek, färg, kroppsbyggnad, benställning och så vidare. Den hund som domaren anser ligger närmast idealet vinner. I standarden anges rasspecifika fel och diskvalificerande fel. Om du är nyfiken på hur en rasstandard ser ut, sök på din favoritras i Hundrasguiden!
Kvalitet och konkurrens
Hanhundar och tikar bedöms var för sig. Beroende på hundarnas ålder och tidigare meriter delas de in i olika klasser. Först sker en kvalitetsbedömning, sedan en konkurrensbedömning. Kvalitetsbedömning innebär att domaren tittar på hur väl den enskilda hunden motsvarar rasstandarden, utan att jämföra den med övriga hundar i klassen. Hunden kan få bedömningen excellent, very good, good eller sufficient.
Vid konkurrensbedömningen jämförs hundarna med varandra. Den hund som enligt domaren bäst motsvarar standarden placeras som etta, den näst bästa som tvåa och så vidare. Är det fler än fyra hundar som tävlar i klassen blir de övriga oplacerade.
CK, certifikat, Nordic show cert, BIR och BIM
CK och svenskt cert
En hund som betraktas som ett ”utmärkt avelsresultat” kan tilldelas certifikatkvalitet, CK. Alla hundar som fått ett CK, oavsett klass, tävlar vidare i Bästa hanhunds- respektive Bästa tik-klass och blir återigen placerade i en konkurrensbedömning. Den som vinner tilldelas ett certifikat (förutsatt att den vinnande hunden inte redan är svensk champion eller av annan anledning inte får tävla om certifikatet). Det krävs tre certifikat för att få titeln svensk utställningschampion, SE UCh.
Nordic show certificate
År 2018 kom en ny typ av hundutställning; Nordic Dog Show, i de nordiska länderna. Dessa utställningar är som ett komplement till våra nationella och internationella utställningar. Stockholm Hundmässa har status som Nordic Dog Show och deltagande hundar kan därför tilldelas Nordic Show certifikat, ”Nordic cert”.
För att få titelt Nordic Show Champion, NORDIC Ch,ska hunden först vara nationell utställningschampion i det land där den är registrerad. Hunden ska även fått tre Nordic cert, från tre olika länder och av tre olika domare. Minst ett av certifikaten ska erövrats efter att hunden har fyllt 24 månader.
Men vad är då CACIB?
Ett CACIB är ett internationellt certifikat, som man kan tävla om på internationella utställningar (förhindrade att tävla om CACIB är hundar som deltar i juniorklass eller veteranklass). Efter ett visst antal CACIB, som kan variera beroenden på hundras, kan hunden blir internationell utställningschampion, ofta förkortad C.I.B. På nationella utställningar och Nordic Dog Show delas det inte ut något CACIB.
BIR och BIM, vad är skillnaden?
Till slut tävlar den vinnande hanen och den vinnande tiken mot varandra och den som domaren anser vara den hund som bäst motsvarar rasstandarden, blir Bäst i rasen, BIR. Den hane eller tik som inte vinner blir Bäst i motsatt kön, BIM.
Gruppfinalerna
Finalerna är en inofficiell tävlingsform där BIR-hunden tävlar mot de andra BIR-hundarna i rasgruppen – terrierraserna tävlar mot varandra, vinthundarna tävlar mot varandra och så vidare. Den som vinner blir Bäst i gruppen, BIG. Allra sist tävlar de som vunnit BIG om vilken hund som vinner hela utställningen och blir Best in Show, BIS. Det är en lång väg dit och en mycket hedervärd vinst!